U trendu

Otvorena izloĹžba o Valjevskoj bolnici

Stalna izložbena postavka o Valjevskoj ratnoj bolnici 1914-1915. godine u Prvom svetskom ratu otvorena je u petak uveče u nekadašnjem Hirurškom paviljonu, sagradjenom 1907. godine, iz kojeg je izmešten depo Istorijskog arhiva za Valjevo i Kolubarski okrug.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ambasadori nekoliko država saveznica Srbije u Prvom svetskom ratu, diplomatski predstavnici i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Kako je najavljeno, do 2018. godine, kada će biti obeležena stogodišnjica kraja Prvog svetskog rata, u Valjevu u zgradi nekadašnjeg Hirurškog paviljona ratne bolnice, biće podignut memorijalni spomen kompleks.

Pre otvaranja stalne postavke o Valjevskoj bolnici u Velikom ratu, predsednik Nikolić je položio venac na Vojničkom spomen groblju, gde zajedno počivaju srpski i austrougarski vojnici.

Valjevo je uoči Prvog svetskog rata imalo oko 8.000 stanovnika, a 1914. i 1915. u tom gradu bilo je oko 100.000 ljudi među kojima je bio veliki broj izbeglica, ranjenika i obolelih od pegavog tifusa.

Srpskim lekarima, sa doktorima Selimirom Đorđevićem i Draginjom Babić na čelu, pomagale su strane sanitetske misije iz ekoliko zemalja – od SAD, Rusije i Holandije do Australije. Od pegavog tifusa umrlo je njih 22, a 1915. u toj bolnici umrla je i slikarka NadeĹžda Petrović, dobrovoljna bolničarka.

Tomislav Nikolić je otvorio i međunarodnu naučnu konferenciju o Valjevskoj bolnici 1914-1915.

Depo Istorijskog arhiva za Valjevo i okolne opĹĄtine Kolubarskog okruga, izmeĹĄten je iz HirurĹĄkog paviljona u krug nekadaĹĄnje OkruĹžne bolnice u ĹĄirem centru grada.

Autor stalne postavke o Valjevskoj bolnici je istoričar Velibor Vidić, a izložbu je otvorio gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.