U trendu

Pikasova slika zaplenjena u Turskoj je falsifikat

Ukradena Pikasova slika koju je zaplenila turska policija je falsifikat čiji se original nalazi u Muzeju savremen umetnosti MoMa u Njujorku, saopštilo je danas u Parizu Društvo Pikaso, zaduženo za zaostavštinu umetnika.

Njujorški muzej je potvrdio da je slika „Žena koja se češlja“, portret slikareve partnerke Dore Mar iz 1940. godine, deo njegove kolekcije.

Društvo Pikaso u Parizu je navelo da je zaplenjena slika sigurno falsifikat. 

Turska policija pronašla je u Istanbulu platno španskog slikara Pabla Pikasa koje je ukradeno u Njujorku od jedne kolekcionarke umetničkih dela, javila je u subotu turska agencija Anadolija.

Predstavljajući se kao mogući kupci, policajci su uspeli da pronadju sliku „Žena koja se češlja“. Krijumčari su prvobitno tražili osam miliona dolara za sliku i kasnije su spustili cenu na sedam miliona dolara. Pregovori su održani u jednom hotelu u Istanbulu, a potom na jednoj jahti gde su krijumčari uhapšeni i slika oduzeta.

Bivša direktorka Pikasovog muzeja u Parizu An Baldasari je takodje rekla za agenciju Frans pres da je slika falsifikat i da je original predstavljen na izložbi Pikaso-Dora Mar u tom muzeju 2006. godine.

Pikaso je najplodniji slikar svih vremena. Prema „Ginisovoj knjizi rekorda“, napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 500 skulptura. Ukupna vrednost njegovog opusa je 1973. godine procenjena na tadašnjih 750 miliona dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.