U trendu

Pikasovo poigravanje skulpturom

Velika izložba skulptura slavnog španskog umetnika Pabla Pikasa, pod nazivom “Pikasova skulptura“, koja svedoči o izuzetnoj životnosti i pokretljivosti njegovog dela, otvorena je danas u Muzeju Pikaso u Parizu, preneli su mediji.
„Pikaso se poigrava reproduktivnim karakterom skulpture prekrajajući svoja dela i ponovo ih stvarajući, čineći od njih celinu iako je svako za sebe jedinstveno“, kaže Sesil Godfroa, jedan od autora izložbe.

U nešto drugačijoj formi, ova postavka biće izložena i u Palati lepih umetnosti u Briselu (BOZAR), od 26. oktobra do 5. marta 2017. Belgijska verzija sadržaće skulpture sa etno motivima iz Pikasove lične kolekcije i jednu zbirku skulptura od keramike.

„Želeli smo da se usprotivimo ideji da je skulptura tajni vrt Pikasa“, istakla je Viržini Perdriso, jedan od autora izložbe i konzervator skulptura u muzeju.

Koncept izložbe oživljava atmosferu iz Pikasovog ateljea i svedoči o umetnikovoj zadivljujućoj sposobnosti da od svih vrsta materijala stvori umetničko delo: ženske figure od grane drveta ili glavu psa od papira, što je Pikasu bilo podjednako važno kao i rad u bronzi.

Ovo je najveća izložba Pikasovih dela od 2000. godine.

Izložba će trajati do 28. avgusta i na njoj će biti prikazano 240 eksponata, od kojih neki potiču iz najvećih svetskih muzeja, kao što su Muzej moderne umetnosti u Njujorku, Umetnički institut u Čikagu, Galerija moderne umetnosti u Londonu i Muzej kraljice Sofije u Madridu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.