U trendu

Balet „Krcko Oraščić“ sutra u Sava centru

Ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu izvešće sutra balet „Krcko Oraščić“ u Sava centru, a gosti će biti prvaci Nacionalne opere Ukrajine „T. Ševčenko“, Natalija Macak i Denis Nedak.

U ovom klasičnom baletu, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova, Nedak će tumačiti naslovnog junaka, dok će se Natalija Macak predstaviti ulogom Maše.

U predstavi učestvuju solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, kao i članovi Dečijeg hora „Horislavci“ u ulogama anđela.

Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić.

Osnovu baleta „Krcko Oraščić“, premijerno izvedenog 18. marta 2014. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine.

Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima adaptirao je Hofmanovu priču o devojčici i njenoj božićnoj avanturi koja uz fantastičnu muziku Čajkovskog osvaja publiku na svim kontinentima.

Vraćanjem „Krcka Oraščića“ na repertoar, nacionalni teatar se ponovo uvrstio u red velikih svetskih baletskih kuća čiji se program ne može zamisliti bez tog bisera klasične baletske literature, praizvedenog u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu 18. decembra 1892. godine.

Natalija Macak je primabalerina Nacionalne opere Ukrajine, zaslužna umetnica Ukrajine.

Školovala se se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i počela njena profesionalna karijera.

Zvezda je ukrajinske baletske scene i dobitnica niza značajnih prinanja, nastupa širom sveta – u Japanu, Koreji, Kanadi, Španiji, Italiji, Nemačkoj i Meksiku.

Denis Nedak je od 2011. nosilac prestižnog nacionalnog priznanja – „zaslužni umetnik Ukrajine“. Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je otpočeo profesionalni rad u teatru.

Prvak Nacionalne opere u Kijevu postao je 2008. godine, dobitnik je velikog broja međunarodnih nagrada i stalni je gost festivala širom Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar