U trendu

Članovi žirija Bitefa o festivalu

Članovi žirija ovogodišnjeg Bitefa smatraju da je „jedan od najintrigantnijih i najunikatnijih festivala“, koji je „oduvek otvarao neke nove prozore“ i donosio „novo u svetu živog scenskog izraza“.

Za predsednicu žirija, glumicu Mirjanu Karanović Bitef je jedna od njenih najvažnijih glumačkih škola i „užasno važan za njeno umetničko i intelektualno odrastanje, zrelost, radoznalost i inspiraciju“.

„Bitef mi je oduvek otvarao neke nove prozore kroz koje sam mogla da vidim stvari koje su mi do tada bile nezamislive. Te nezamislive stvari, ođednom su mi se pokazivale kao nešto stvarno i moguće. Pozorišni život pre i posle Bitefa, u ovom gradu, u ovoj zemlji Srbiji, i u onoj nekadašnjoj Jugoslaviji, nije isti. Bitef je prekretnica od koje se pozorište drugačije posmatralo i samoposmatralo“, ocenila je Karanović.

Karanović je rekla da je pristala da bude predsednica žirija 49. Bitefa zbog velikog poštovanja prema Jovanu Ćirilovu (koji je preminuo prošle jeseni), jednom od  osnivača Bitefa i njegovom dugogodišnjem umetničkom direktoru i selektoru.

„On je bio čovek širokih vidika, neko ko je uvek imao pogled unapred, a istovremeno se odnosio prema onome što je pored njega. Prema njemu imam i emotivan odnos, prepoznala sam ga kao nekog ko slično razmišlja, zato sam i imala tu slobodu da se sa njim ponašam kao da je moj drugar iz klupe. Znala sam da me sa njim uvek čekaju neka iznenađenja, kao na primer – da kineski ili japanski jezik uvrsti u svoju riznicu znanja. Jovanovo nasleđe je neuništivo, ono je ugrađeno u ovu našu balkansku civilizaciju. Ne može se izbrisati, ni izbeći. Pozorišne vrednosti koje je on doneo sigurno će sačekati buduće generacije“, ocenila je ona.

Glumac Žarko Laušević pamti studentske dane i radosnu zapitanost: Koga će nam to ovog septembra dovesti Mira Trailović i Jovan Ćirilov? Kakvo će novo iznaneđenje prirediti?

„I bivalo je svake godine. Uzbudljivo, ponekad i šokantno i uvek novo za nas. Nismo mogli mnogo da putujemo u to vreme, gostovanja stranih pozorišta su bila prava retkost, Internet i YouTube još nisu bili izmišljeni, tako da je taj čudesni dah i postmodernog i alternativnog i dalekoistočnog i siromašnog i fizičkog teatra ili jednostavno novog u svetu živog scenskog izraza do nas dopirao uglavnom preko Bitefa. Nisam siguran da mi danas umemo na pravi način da izmerimo značaj istorijskog uticaja koji je fenomen zvani Bitef ostvario na razvoj scenskog života kod nas“, naglasio je Laušević.

Laušević priznaje da „se njegovo biće protivilo pomisli da bi ikada mogao da sedi u nekom žiriju i tamo iznosi svoj sud“, ali je taj otpor nestao sa saznanjem da je ovogodišnji Bitef posvećen uspomeni na Jovana Ćirilova.

„Duboko uveren da nas njegove zvezdane oči ne gledaju samo sa ovogodišnjeg plakata, već i sa nekog nebeskog balkona, gde zajedno sa njegovom i našom Mirom nestrpljivo iščekuje da vidi kako napreduje njihovo sad već zrelo čedo, pristao sam bez dvoumljenja, sa osećajem velike počasti koju mi je ukazala direkcija Bitefa“, rekao je poznati glumac.

Dramaturg Stefan Blaske (Nemačka) je tokom svojih ranih pozorišnih studija devedesetih godina nebrojano puta bio „svedok priča o Bitef festivalu“, ali nije uspevao da vidi festival sve do prošle godine, kada je radio sa rediteljem Milom Rau na komadu o ratovima na Balkanu.

Tokom kastinga  u Beogradu video je neke predstave na Bitefu, oduševila ga je atmosfera i komadi koji su izvođeni, a zainteresovan je i da vidi predstave umetnika sa prostora bivše Jugoslavije u matičnoj zemlji.

„Veoma sam uzbuđen što ću saznati nešto više o stanju umetnosti u balkanskim pozorištima. Takođe me interesuje kako ljudi u Beogradu reaguju na predstave, kako nemačke, tako i ostalih gostujućih produkcija“, objasnio je Blaske.

Dramaturg Agnješka Jakimjak (Poljska) smatra Bitef ne samo jednim od najbitnijih pozorišnih događaja u Evropi, već „jednim od najintrigantnijih i najunikatnijih festivala“.

„Prošle godine sam imala priliku da učestvujem na festivalu kao gost. Bilo je to za mene neprocenjivo iskustvo. U poređenju sa ostalim  festivalima u Evropi, Bitef karakteriše izuzetna programska celina kao i fascinantna kombinacija lokalnih I internacionalnih predstava. Bitef je jedinstvena prilika da se dobije jasnija slika o tome šta se događa na polju modernih pozorišnih umetnosti“, istakla je ona.

Dizajner i scenograf Tomas Volgrav (Belgija) zna o Bitefu „samo iz njegove (gotovo mitske) reputacije“.

„Oduvek sam bio zaintrigiran načinom na koji prilagođava lokalnu pozorišnu scenu internacionalnom umetničkom kontekstu i meša moderne repertoare sa ostalim pozorišnim scenskim formama“, istakao je Volgrav.

Program 49. Bitefa biće održan od 17. do 24. septembra, pod naslovom „Uspomeni Jovana Ćirilova“, sa deset predstava iz Srbije, regiona, Nemačke, Francuske i Rusije u glavnom programu , uz tradicionalne prateće manifestacije „Bitef na filmu“ i „Bitef Polifonija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.