U trendu

Danas se završavaju 24. Dani Zorana Radmilovića

U Zaječaru se danas završavaju 24. Dani Zorana Radmilovića, pozorišni festival na kojem je od 24. oktobra izvedeno deset predstava iz Srbije i regiona, u selekciji Saše Latinovića.

Organizatori su saopštili da su izuzetno zadovoljni kvalitetom predstava i glumačkih ostvarenja, koja su dostojna velikana srpskog glumišta Radmilovića, a takođe odzivom publike, koja je svake večeri punila salu Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“.

Festival je otvorio ansambl domaćina premijerom predstave „Skupljači perja“, po dramatizaciji istoimenog filmskog scenarija Aleksandra Saše Petrovića, u režiji Darka Štetina.

Potom su u konkurenciji za nagrade gostovali Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke sa dramom Aleksandra Popovića „Mrešćenje šarana“ u režiji Egona Savina i Narodno pozorište iz Beograda sa sa još jednim komadom Popovića – „Bela kafa“ u režiji Milana Neškovića.

Iz Beograda su učestvovali i Malo pozorište „Duško Radović“ sa predstavom „Pop Ćira i pop Spira“ Stevana Sremca u režiji Jovice Pavića, Atelje 212 – „Strujosek“ Aleksandra Radivojevića u režiji Aleksandra Švabića i Beogradsko dramsko pozorište – „Tri klase i gospođa Nušić“ Vladimira Đurđevića u režiji Milice Kralj.

Šabačko pozorište prikazalo je „Kainov ožiljak“ po tekstu Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića u režiji Juga Radivojevića, Kraljevačko pozorište „Kokošku“ Nikolaja Koljade u režiji Radoslava Milenkovića, a Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca komediju „Prevaranti u suknji“ Kena Ludviga u režiji Milana Jovanovića.

Iz Hrvatske je gostovalo Kazalište Virovitica/Gradsko kazalište Joza Ivakić sa predstavom „Nećeš razbojniče“ Zoltana Egrešija u režiji Dražena Ferenčine.

Sutra će u čast nagrađenih zaječarski teatar izvesti „Malog princa“, dramatizaciju teksta Antoana de Sent Egziperija u režiji Saše Latinovića.

Na festivalu se dodeljuju nagrada „Zoran Radmilović“ za najboljeg glumca i „Krstomir Milovanović“ za vizuelni identitet, kao i nagrada publike za nabolju predstavu.

Predsednik stručnog žirija za glumačke nagrade biće glumac Tihomir Arsić, a članovi pozorišni kritičar Željko Jovanović i profesor Univerziteta „Džon Nezbit“ katedre za kulturu i medije Nada Torlak.

O nagradi za vizuelni identitet odlučuje žiri u sastavu: Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja Zaječar, Nina Pogarčić, istoričar umetnosti i Mirko Stokić, scenograf.

Inače, kao i ranijih godina, svake večeri je dodeljivan „Zoranov brk“ za najboljeg glumca u predstavi od te večeri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar