U trendu

Večeras počinje 49. Bitef – „Uspomeni Jovana Ćirilova“

U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras počinje 49. Bitef, koji se ovoga puta održava pod naslovom „Uspomeni Jovana Ćirilova“.

Festival će, kako je ranije najavljeno, svečano otvoriti gradonačelnik Beograda Siniša Mali i selektorka Bitefa Anja Suša.

Do 24. septembra u glavnom programu biće izvedeno deset predstava iz Srbije, regiona, Nemačke, Francuske i Rusije, uz tradicionalne prateće programe Bitef na filmu i Bitef Polifonija, a već je u toku novi prateći program Bitef zona.

Glavni program počinje svetskim teatarskim hitom „Murmel Murmel“ nemačkog reditelja Herberta Friča u izvođenju ansambla Folksbine am Roza – Luksemburg plac iz Berlina. Karte su rasprodate još prvog dana rada blagajne.

Frič je izjavio Tanjugu da je „ponosan što je pozvan na Bitef“.

„Uzbuđen sam. Bitef je važan festival za pozorišne radnike iz celog sveta“, istakao je on.

Za samu predstavu rekao je da je namenjena publici svih godina i klasa, dodajući da pozorište za njega znači „provokaciju, testiranje granica i zabavu“.

Na zatvaranju festivala, u Pozorištu na Terazijama, gostovaće predstava iz Moskve „Mrtve duše“, po Gogolju, u režiji Kirila Serebrenikova.

Iz Nemačke dolazi i „Common Ground“ rediteljke Jael Ronen, a iz Francuske predstava „Zbogom“ Žonatana Kapdevijela, koja će se igrati u Novom Sadu.

U selekciji su i holandsko-srpski „Diskretni šarm marksizma“ Bojana Đorđeva, „Kompleks Ristić“ autora Olivera Frljića – koprodukcija Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, Bitefa i MOT-a iz Skoplja, kao i predstava Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda „Ibzenov neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“ Zlatka Pakovića.

Na 49. Bitefu učestvuju i slovenačka „Ilijada“, po Homeru, u režiji Jerneja Lorencija, predstava Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada „Smrt Ivana Iljiča“, po Tolstoju, u režiji Tomija Janežiča i predstava HNK iz Zagreba „Mi smo kraljevi a ne ljudi“ u režiji i koreografiji Matije Ferlina.

Gran pri „Mira Trailović“ i Specijalnu nagradu, koja od ove godine nosi ime Jovana Ćirilova, jednog od osnivača, dugogodišnjeg umetničkog direktora i selektora Bitefa, koji je preminuo prošle jeseni, dodeliće međunarodni žiri.

Predsednica je glumica Mirjana Karanović, a članovi su glumac Žarko Laušević, dramaturg Stefan Blaske (Nemačka), dramaturg Agnješka Jakimjak (Poljska) i dizajner i scenograf Tomas Volgrav (Belgija).

Selektorka Bitefa Anja Suša je uoči otvaranja izjavila Tanjugu da sa pomešanim osećanjima očekuje 49. izdanje festivala, koje je realizovano sa veoma skromnim budžetom.

„Sa jedne strane sam ponosna na činjenicu da smo uspeli da „izguramo“ ovaj Bitef i ponudimo selekciju koja zaslužuje da se nazove festivalskom. Sa druge strane se, kao i uvek, pitam – da li će to biti prepoznato i vrednovano na pravi način, ili je sud o Bitefu unapred donet i pre nego što je festival počeo“, rekla je ona.

„Zanima me da li je naša kulturna javnost spremna da podrži vrednosti koje ovaj festival zastupa i neguje skoro pola veka. Ipak, trudim se da razmišljam pozitivno, onako kako bi razmišljao i Jovan Ćirilov“, istakla je Suša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.