U trendu

Predlog za podizanje spomenika Borislavu Pekiću

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je gradu Beogradu zvanično podnet predlog za podizanje spomenika Borislavu Pekiću, jednom od najznačajnijih srpskih književnika u 20. veku.

BEOGRAD – Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je gradu Beogradu zvanično podnet predlog za podizanje spomenika Borislavu Pekiću, jednom od najznačajnijih srpskih književnika u 20. veku.

„Predlog za podizanje spomenika Borislavu Pekiću podneli smo Ljiljana i Aleksandra Pekić, supruga i kćerka Borislava Pekića, sekretar za kulturu grada Beograda Vladan Vukosavljević i ja, kao gradski menadžer“, rekao je Vesić i dodao da lično oseća veliku čast i odgovornost zato što je među inicijatorima za podizanje spomenika.

Borislav Pekić nije samo jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka već je igrao značajnu ulogu u društvenom životu naše zemlje kako u vreme socijalizma kada je bio žrtva te vlasti, tako i dajući veliki doprinos obnovi demokratije u Srbiji, istakao je Vesić, a saopštila Uprava grada.

„Nažalost, Srbija ove godine nije na pravi način obeležila 85 godina njegovog rođenja što ovaj velikan zaslužuje. Upravo zato, odlučili smo da to uradi Skupština grada Beograda tako što ćemo do kraja godine, a najkasnije do 4. februara naredne godine, kada je Pekić rođen podići spomenik, kakav on u Beogradu zaslužuje. Tako ćemo dostojno obeležiti 85 godina od rođenja Borislava Pekića“, rekao je Vesić.

Spomenik će biti podignut na Cvetnom trgu, koji se upravo rekonstruiše, u donjem delu gde se Njegoševa ulica ukršta sa ulicom Kralja Milana, najavio je Vesić.

„Spomenik će biti poklon njegove fondacije i poštovalaca Borislava Pekića i već smo obezbedili određene donacije, tako da Skupština grada neće izdvajati dodatna sredstva za njegovo podizanje“, rekao je gradski menadžer i dodao da nema ništa prirodnije nego da spomenik jednom od najpoznatijih Vračaraca Borislavu Pekiću bude na mestu gde počinje Vračar i gde se nalazi Treća muška gimnazija koju je pohađao.

Sam spomenik neće izgledati kao što uglavnom izgledaju spomenici u Beogradu već će biti drugačiji i odslikavaće Pekićev duh i genijalnost. Ime Borislava Pekića u našem gradu već nose škola na Bežanijskoj kosi, ulica na Vračaru, kao i ogranak Gradske biblioteke na Vračaru, ali potpuno ćemo se odužiti ovom velikanu tek kada dobije spomenik , kazao je Goran Vesić.

On je dodao da s ponosom može da kaže da je „grad Beograd dobio zvaničnu podršku Udruženja dramskih umetnika Srbije da se na renoviranom Cvetnom trgu postave spomenici najpoznatijim srpskim glumcima, rediteljima i dramskim piscima”. “

„S realizacijom ove ideje zajedno sa Udruženjem dramskih umetnika krećemo sledeće godine, pošto bude završen Cvetni trg i postavljen Pekićev spomenik. Nema sumnje da će spomenik Borislavu Pekiću, kao i obeležja najznačajnijim srpskim glumcima dati novi duh Cvetnom trgu i ovaj kraj grada učiniti lepšim“, rekao je Goran Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.