U trendu

Pronadjena izgubljena Rembrantova slika

Slika velikog holandskog majstora Rembranta Van Rijna, za koju se verovalo da je izgubljena, pronadjena je i biće izložena na prestižnom medjunarodnom sajmu umetnosti i antikviteta, čuvenom TEFAF-u u Mastrihtu, preneli su danas holandski mediji.

„Onesvešćeni pacijent ili Čulo mirisa“, ulje na platnu dimenzija 21,6 cm x 17,8 cm, Rembrant je naslikao kada je imao 18 ili 19 godina, piše holandski dnevni list NRC.

Pariska galerija Talabardon i Gotje prošle godine kupila je platno na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama. Delo je pripadalo kolekcionaru iz Nju Džersija, koji nimalo nije sumnjao u to da je njegov autor jedan od najvećih slikara zlatnog doba Holandije.

Galerija je tražila ekspertsku analizu nakon što je kupila sliku vrednu skoro milion dolara, navodi NRC.

„Čulo mirisa“ deo je serije od pet slika koje predstavljaju pet čula. Na njoj se vide lekar i njegov pomoćnik koji pokušavaju da osveste pacijenta prinoseći mu pod nos maramicu natopljenu amonijakom.

Ovo delo biće prikazano na čuvenom TEFAF-u (Evropska fondacija lepih umetnosti), koji će se održati u Mastrihtu od 11. do 20. marta.

Na platnu se može uočiti i potpis mladog Rembranta u vidu inicijala RHF, što u prevodu sa latinskog znači „Ovo delo izradio je Rembrant Harmens“.

Rembrant van Rijn (1606-1669) spada u najznačajnije slikare epohe baroka. Najpoznatija njegova dela su „Noćna straža“, „Jevrejska nevesta“, „Ana i Tobija“, „Žena uhvaćena u preljubi“, „Čas anatomije doktora Tulpa“, „Skidanje s krsta“, kao i 36 autoportreta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.