U trendu

Psihodelični krimić Napoleon od sutra na kioscima

U Srbiji od sutra počinje da izlazi Napoleon, jedan od najneobičnijih evropskih stripova „glavnog toka“ u poslednjih dvadesetak godina, žanra najbolje opisanog kao „psihodelični krimić“.

Strip Napoleon delo je italijanskog autora Karla Ambrozinija, a u originalnom izdanju je izlazio dvomesečno za ediciju Boneli. To je priča koja govori u melanholičnom istraživaču, koji je odrastao u Etiopiji i tamo radio kao policajac, ali je posle revolucije utočište našao u Ženevi. Pored posla hotelijera, junak i povremeno pomaže inspektoru Dimi u rešavanju slučajeva.

Napoleon je strip koji je stalno na granici nadrealizma i sumorne stvarnosti, prožet snažnim poetskim i filozofskim motivima, duboko alternativan i na ivici avangardnog. Ovaj strip je od prvog broja, u septembru 1997,  toliko oduševio publiku da je izdavač već posle mesec dana rasprodao čitav tiraž prvog broja i uporedo sa drugim morao da objavi reprint.

Napoleon ima ukupno 54 broja, od kojih je velika većina ocenjena najvišim ocenama publike i kritike, a neke epizode su čak proglašavane za najbolje italijanske stripove u poslednjih deset godina. U Srbiji će se na kioscima prodavati za 270 dinara.

Objavljivanje Napoleona kao redovnog izdanja je neobičan potez, pogotovo u Srbiji, u kojoj je umetnost stripa na marginama. Odluka je još čudnija kada se u obzir uzme činjenica da Veseli četvrtak punih osam godina nije ljubiteljima stripa u Srbiji predstavljao nove junake u redovnim izdanjima.

Glavni urednik ove izdavačke kuće, Dušan Mladenović rekao je agenciji Beta da je odluka o objavljivanju ovog stripa svojevrsni revolt.

„Svesni smo da su vremena teška i da je umetnost skrajnuta, kao i da ljubitelji umetnosti često sebi ne mogu da priušte ono što vole, i zato smo odlučili da u redovnom izdanju, po pristupačnoj ceni objavimo skrajnuti onirični biser Bonelijeve ponude. Napoleon je najumetničkiji, najavangardniji i najautorskiji strip-serijal koji dolazi iz matične kuće Zagora i Dilana Doga i verujemo da će novi čitaoci biti oduševljeni“, rekao je Mladenović.

Urednik izdanja je Marko Šelić Marčelo, koji je urednik i edicije Dilan Dog. On je kazao da je Napoleon serijal koji „vešto balansira između nadrealnosti i krimića“.

„Domaća publika upoznala je Ambrozinija – više kao crtača – kroz neke od nezaboravnih epizoda Dilana Doga, kao što su, recimo, nezaboravne ‘Kanal 666’ ili ‘Dugi pozdrav’. No, bilo je i priča koje je ovaj autor potpisao i kao scenarista, i one su bile naglašeno setne, ponegde čak lirske. Njegov junak Napoleon je senzibilizovan tim tonom“, rekao je Šelić Beti.

Karlo Ambrozini je ocenio da je specifičnost njegovog serijala to što junak živi u svetu koji je predstavljen u dve dimenzije.

„Prva se nalazi na površini stvarnih događaja, a druga je paralelna, dimenzija podsvesnih ideja i fantazija, imaginarna teritorija iza vremena i prostora, u kojoj svi proizvodi podsvesti dobijaju svoj oblik. Misli, snovi i košmari: bizarne, strašne i veličanstvene slike nastanjuju tu teritoriju i skriveni su pokretač ljudskog dejstvovanja. Nadam se da će naš junak i njegove pustolovine zadobiti vašu naklonost“, napisao je Ambrozini u izjavi za Betu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.