U trendu

Rekonstrukcija sale zrenjaninskog pozorišta do 20. avgusta

Velika sala zrenjaninskog pozorišta, najstarija pozorišna sala u Srbiji, koja se po nalogu gradjevinske inspekcije ne koristi od maja, biće rekonstruisana do 20. avgusta, izjavila je danas pomoćnica direktora te ustanove kulture Ivana Kukolj Solarov.

„Radove smo izvodili u dogovoru sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sa Direkcijom za gradnju i uredjenje grada Zrenjanina, skunuli smo kritičan deo ornamenta, i u toku je pravljenje gipsane replike ornamenta koji će biti vraćen, a svi radovi biće završeni do 20. avgusta“, kazala je Solarov.

Predstave u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ otkazane su sredinom maja zbog oštećenja velike sale, odnosno, zbog obrušavanja ornamentike iznad portala.

Kako ne bi bila ugrožena bezbednost zaposlenih i publike, gradjevinska inspekcija naložila je da se velika sala ne koristi dok se ne uklone oštećenja.

Zrenjaninsko pozorište ima najstariju pozorišnu salu u Srbiji, izgradjena je 1839. godine kada je žitni magacin preuredjen u pozorište, koje danas nosi ime čuvenog srpskog glumca romantizma Toše Jovanovića.

Značajno je da taj, preuredjeni žitni magacin od dana kada je postao pozorište do danas nije menjao svrhu. Zgrada u kojoj se ona nalazi odlukom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture 1972. proglašena je za kulturno dobro i stavljena pod zaštitu države u sklopu kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zrenjanina koja je kategorisana kao kulturno dobro od velikog značaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.