U trendu

Sećanje na Jovu Jovanovića Zmaja (video)

Na današnji dan, 6. decembra 1833. godine, rođen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, član Srpske kraljevske akademije, liričar bogate invencije, prema oceni književne kritike – „pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda“ u drugoj polovini 19. veka.

Osnovnu školu učio je u rodnom Novom Sadu, gimnaziju u Halašu i Požunu (Bratislava), a maturirao je u Slovačkoj Trnavi. Pre medicine, koju je završio u Pešti, studirao je prava u Pešti, Pragu i Beču. Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta.

Kao pesnik se razvijao pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića. Ispevao je zbirke ljubavnih pesama „Đulići“ i „Đulići uveoci“ – potresne, elegične ispovesti posle smrti supruge i četvoro dece.

Napisao je veliki broj rodoljubivih i izuzetno vrednih političko-satiričnih pesama, a kao dečji pesnik dosegao je vrlo visok nivo u srpskoj književnosti. Osnovao je i uređivao književni list „Javor“, satirične listove „Zmaj“, „Žiža“, „Starmali“ i dečji list „Neven“. Prevodio je s ruskog, nemačkog, mađarskog i engleskog.

Ostala dela: knjiga pesama „Pevanija“, pesnička legenda „Vidosava Branković“, šaljivi komad „Šaran“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar