U trendu

Sedam predstava u selekciji 61. Sterijinog pozorja

U selekciji 61. Sterijinog pozorja, koje će biti održano od 26. maja do 2. juna u Novom Sadu, ove godine našlo se sedam predstava u takmičarskom programu i dve u medjunarodnom programu, a festival će nositi slogan „Gde su granice?“, najavljeno je danas u Novom Sadu.

„Ovaj naziv odabrala sam zato što je naše pozorište sada u situaciji da stalno preispituje sopstvene granice u estetskom, društvenom i materijalnom smislu. Ovim pitanjima bave se predstave i u takmičarskom programu i u selekciji Krugovi“, kazala je selektorka Sterijinog pozorja Marina Milivojević Madjarev na konferenciji za novinare.

U Selekciji nacionalne drame i pozorišta takmičiće se „Tudje srce ili pozorišni traktat o granici“ po tekstu Biljane Srbljanović, a u režiji Dina Mustafića, predstava nastala u koprodukciji nekoliko institucija iz Beograda i Sarajeva.

Medju izabranicima selektorke su i predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ Tanje Šljivar, u režiji Mirjane Karanović i izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, kao i „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana i izvedbi Narodnog pozorišta iz Beograda.

Selekciju čine i „Hromi ideali“ po tekstu Milutina Uskokovića, a u režiji Zlatka Svibena i izvodjenju Narodnog pozorišta iz Užica, zatim „Edeš Ana“, po motivima istoimene priče Dežea Kostolanjija koju izvodi Narodno pozorište Subotica – Drama na madjarskom jeziku, i „Pijani“ Ivana Viripajeva, u režiji Borisa Liješevića i izvedbi Ateljea 212.

Učestvuje i „Violinista na krovu“ u režiji Atile Bereša, a ovu velelepnu predstavu izvodi Srpsko narodno pozorište i Novosadsko pozorište (Ujvidéki Színház) iz Novog Sada.

U selekciji Krugovi, koja nije takmičarskog karaktera, biće izvedena predstava „Fazanov ples“, po tekstu i u režiji Bela Pintera i izvodjenju njegove trupe iz Budimpešte, kao i predstava „Brašno u venama“ Igora Štiksa, a u režiji Borisa Liješevića i izvedbi Sarajevskog ratnog teatra i Scene MESS iz Sarajeva.

Selektorka Milivojević Madjareva navela je da je ove godine pogledala 110 predstava od kojih je sedam izabrano za prestižno pozorišno takmičenje.

Ona je dodala i da se ovogodišnje Sterijino pozorje, jedan od najznačajnijih  pozorišnih festivala u zemlji, održava „u granicama izdržljivosti“.

„Institucija Sterijino pozorje će u godini kada slavi 60 godina od osnivanja organizovati festival sa 30 odsto manjim budžetom“, upozorila je rekla je selektorka festivala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.