U trendu

Šešir oskarovca Karla Maldena u Kinoteci

Jugoslovenska kinoteka postaće bogatija za neke lične predmete i uspomene iz duge i plodne karijere slavnog američkog glumca, oskarovca Karla Maldena, rođenog kao Mladen Sekulović (1912-2009) i uvek vrlo ponosnog na svoje srpsko poreklo.

Njegova unuka predaće Kinoteci na čuvanje pismo koje je Malden dobio od Marlona Branda, sa kojim je igrao u kultnom filmu Elije Kazana „Tramvaj zvani želja“, navedeno je na sajtu Kinoteke.

Upravo za lik Miča u tom filmu, u kojem mu je partnerka bila Vivijan Li, Malden je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu 1952. godine.

Kinoteka će čuvati i šešir koji je nosio kao policijski detektiv Majk Stoun u „Ulicama San Franciska“, televizijskoj seriji uz koju je stekao široku popularnost tokom 70-ih godina prošlog veka, a u kojoj mu je partner bio Majkl Daglas.

U planu je da u Kinoteku dogodine, posredstvom još jednog našeg čoveka u Holivudu, producenta Dana Tane, stigne i sama statueta Maldenovog Oskara.

Malden je rođen je 22. marta 1912. u Čikagu od oca Petra Sekulovića, emigranta iz malog hercegovačkog mesta Bileće i majke Marije češkog porekla. Odrastao je u Geriju gde je u mladosti radio u čeličani, dok nije rešio da studira glumu, na Goodman Theatre Dramatic Sćool.

Karijeru je započeo u pozorištu, prvo u Čikagu, potom u Njujorku, a od 60-ih godina živeo je u Kaliforniji. Umro je u Los Anđelesu 1. jula 2009. u 97. godini. Na filmu je debitovao 1940. i tokom višedecenijske karijere ostvario 72 uloge na velikom i malom ekranu. Uz osvojenog Oskara imao je i jednu nominaciju, 1954. za čuveni film „Na dokovima Njujorka“ (ponovo sa Kazanom i Brandom).

Sa Kazanom je snimio i kontroverzni film „Bebi Dol“, a sarađivao je i sa Džonom Fordom („Jesen Čejena“) i Alfredom Hičkokom („Priznajem“).

Malden je bio i deo srpske kinematogafije. U filmu Gorana Paskaljevića „Suton“ (1982) uverljivo je predstavio starog čoveka koji se posle dugo vremena vraća iz Amerike u Jugoslaviju.

Kuriozitet je da se lik u filmu zvao Marko Sekulović. Malden je inače bio ponosan na svoje pravo ime, koje je promenio da bi se lakše izgovaralo, i više puta je uspeo da ga „ubaci“ u filmove u kojima je igrao.

Poslednju ulogu ostvario je 2000. kao sveštenik u prvoj sezoni popularne i kvalitetne televizijske serije „Zapadno krilo“.

Kritika ga je opsivala kao karakternog glumca, kojeg su krasili inteligencija, snaga izraza i autentičnost bilo da je igrao heroje, negativce ili predstavljao takozvane obične momke iz kraja.

Među njegovim mnogobrojnim priznanjima su nagrada Emi (1985) za lik Fredija Kašaba u seriji „Fatal Vision“, nagrada za životno delo američkog Udruženja filmskih glumaca (2004), počasni doktorati na dva univerziteta – Emporia i Valparaiso, a naravno i zvezda na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Pet godina je bio predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu (1988-1993) i osnovao je umetničku biblioteku na Beverli Hilsu.

Svedočanstvo o uzbudljivoj karijeri, ali i mirnom porodičnom životu, više od sedam decenija u braku sa Monom Grinberg, Malden je ostavio u knjizi „When do I start?: A Memoir“, koju je napisao uz pomoć ćerke Karle.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar