U trendu

Sličnosti Srba i Slovaka u 80 fotografija (VIDEO)

Srbi i Slovaci su isti, uprkos razlikama, rekla je danas ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova u Narodnoj banci Srbije.

Povodom predsedavanja Slovačke EU, u Galeriji Narodne banke Srbije otvorena je izložba 80 fotografija „Primenjena nostalgija“ koju je priredila Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije.

Predstavljene su sličnosti zgrada Pravnih fakuteta u Bratislavi i Beogradu, i naselja  –  Peteržalka i Novog Beograda.

Izložbu su otvorile vršiteljka dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.

„Kada pogledamo ove fotografije, možemo videti razlike: drugačiju odeću ili hranu, specijalitete: kod vas čevapčiće, kod nas ‘haluške’, ali vide se i mnoge sličnosti“, rekla je Repčekova.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je da projektom „Primenjena nostalgija“ kancelarija za EU integracije već devet godina spaja Srbiju s drugim zemljama Evrope.

Devenport je naglasio da evrointegracija nisu samo pregovori, već je to kultura, zajednička evropska civilizacija.

Prizori u dva grada uhvaćeni su objektivima fotoreporterke Milene Anđele Mišić Atanacković iz Srbije i slovačkog fotografa Tomaša Hulika.

Autorka iz Srbije je u oktobru u glavnom gradu Slovačke fotografisala mesta, događaje, zgrade, prizore i ljude koji su je podsetili na Beograd.

Mesec dana ranije, septembra, autor iz Slovačke posetio je Beograd i fotografisao grad i ljude „objektivom nostalgičnog fotografa“, tragajući za Bratislavom u prizorima glavnog grada Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.