U trendu

U Banjaluci otvorena izloĹžba 'Povratak na Mesec'

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac otvorio je u četvrtak uveče u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci izloĹžbu „Povratak na Mesec  –  kratka istorija budućnosti“, koja prvi put gostuje van Beograda.

„Prvi put će van Beograda biti izloĹžen jedan od materijalno najvrednijih eksponata Muzeja istorije Jugoslavije, fragment tla sa Meseca koji je nekadaĹĄnji predsednik SAD Ričard Nikson poklonio bivĹĄem predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu“, rekao je Tasovac novinarima.

Tasovac je rekao da je za Srbiju veoma vaĹžna saradnja u kulturi sa Republikom Srpskom.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je ova izloĹžba „spoj istorije, umetnosti i nauke“, dodavĹĄi da je nauka garancija za budućnost ljudi.

„Potrebno je da sami sebe kontroliĹĄemo i onda će nam put do zvezda biti otvoren“, rekao je Komić.

Direktor Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske Sarita Vujković istakla je da se izložbom želi ispričati zanimljiva priča o bivšoj Jugoslaviji, koja je bila deo američkih svemirskih projekata.

„IzloĹžba je intrigantna, jer je prvi put postavljena van Beograda“, rekla je Vujković.

Direktor Muzeja istorije Jugoslavije Neda Knežević rekla je da je velika čast za sve radnike u kulturi što je kamen sa meseca, posle Beograda, izložen u Banjaluci.

Medju eksponatima je i kopija silikonskog diska sa urezanim porukama dobre volje 73 ĹĄefa drĹžava sveta, koji je posada „Apola 11“ ostavila na Mesecu, te fotografija Zemlje vidjena očima prvih ljudi koji su priĹĄli zemljinom satelitu, kao i drugi predmeti vezani za čovekovo prvo sletanje na Mesec.

IzloĹžbi je prethodilo predavanje „Putovanje na Mars“ inĹženjera Nejgina Koksa iz svemirske agencije NASA.

Sastavni deo izloĹžbe je i delo istaknutog akademskog vajara RadoĹĄa Antonijevića, profesora Akademije umjetnosti u Banjaluci i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a reč je o skulpturi „Kamen sa Meseca“.

IzloĹžba „Povratak na Mesec  –  kratka istorija budućnosti“ realizovana je uz podrĹĄku Ambasade SAD u BiH i biće otvorena do 27. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar