U trendu

U Rusiji izložba posvećena Leonidu Breženjevu

U Rusiji je toku zvanična izložba posvećena Leonidu Brežnjevu, koji je na čelu Sovjetskog Saveza bio od 1964. do smrti 1982. godine.

„Cilj izložbe je da predstavimo Brežnjeva u što objektivnijem svetlu i da pokažemo kako je zasita bilo u Sovjetskom Savezu u njegovom periodu“, izjavio je kustos izložbe Mihail Prozumenčikov.

Izložbu je organizovao ruski Državni arhiv povodom 109 godina od rodjenja Brežnjeva, koji je prikazan u veoma pozitivnom svetlu, ocenila je agencija Frans pres.

Na izložbi su prikazane i fotogorafije sovjetskog lidera u lovu i kako pleše.

„Bio je veseo čovek, koji je voleo ples, žene i da pije pivo s prijateljima“, rekao je kustos izložbe.

Medjutim, represija u to vreme i otpor njoj na izložbi je prikazana u ograničenom svetlu, navodi Frans pres, dodajućida je Brežnjev za mnoge zapadnjake ostao onaj koji je ušao u Čehoslovačku 1968. godine i proganjao disidente, poput pisca Aleksandra Soljženjicina i fizičara Andreja Saharova.

Na jednoj polici su predstavljana dva ukaza koje je potpisao Breženjev. Jedan dekret se odnosi na oduzimanje svih odlikovanja dobitnika Nobelove nagrade za mira Andreja Saharova, a drugi na oduzimanje državljanstva šahisti Viktoru Korčnoju.

Na izložbi nije prikazano ništa što se odnosi na hapšenje Saharova, njegovo slanje u egzil i njegovu dugogogodišnju izolaciju. Na izložbi takodje nema ništa o slanju disidenata u logore ili proganjaju dobitnika Nobelove nagrade za književnost Aleksandru Solženjicinu.

Brežnjev (1906-1982) bio je generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza od 1964. do 1982. godine i dva puta predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a, od 1960. do 1964. i od 1977. do 1982. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.