U trendu

U SAD otkriveni rukopisi Prešernovih pesama

Slovenački istoričari književnosti oduševljeni su otkrićem dva originalna rukopisa pesnika Franca Prešerna, stara više od 150 godina, a otkriveni su u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi danas Hina.

Za Slovence je pesnik France Prešern, čiji stihovi su iskorišćeni za tekst državne himne, najveći umetnik slovenačkog jezika u istoriji i „pravi mit“, a svaki njegov rukopis prava relikvija, izjavio je profesor na Filozofskom fakultetu u Ljubljani Miran Hladnik, predstavljajući otkriće dve pesme pisane Prešernovom rukom.

Dve verzije Prešernovih pesama „Doktor“ i „Oproštaj od mladosti“ pronašao je u ostavštini jednog Slovenca koji je pre jednog veka emigrirao u SAD, ljubitelja književnosti Evgena Favetija, lektor slovenačkog jezika u Klivlendu Luka Zibelnik, pa ih je uz pomoć slovenačkog konzulata preneo u domovinu, u državni arhiv, kao donaciju Favetijevih naslednika.

Jednu od dve pesme, kako se vidi iz rukopisa, Prešern je napisao takozvanom „bohorčicom“, ortografijom kojom su se neki slovenački pisci služili pre reforme u 19. veku, kad su preuzeli Gajev pravopis i počeli da pišu gajicom.

Da su rukopisi originalni i da ih je Prešern napisao izmedju 1830. i 1833. godine slovenački stručnjaci za stare rukopise potvrdili se takozvanom spektralnom analizom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.