U trendu

U Svilajncu otvorena izloĹžba grafika Salvadora Dalija

U Centru za kulturu u Svilajncu otvorena je izloĹžba „Dali izmedju zvezda i basni“ koja sadrĹži oko četrdesetak grafika poznatog ĹĄpanskog slikara, pisca i vajara Salvadora Dalija.

IzloĹžba obuhvata seriju od 11 numerisanih i potpisanih grafika koje ilustruju basne Ĺ˝ana de Lafontena, kao i portret pisca, 13 grafika iz serije Zodiak, 10 grafika iz ciklusa BoĹžanstvena komedija i Biblija Sakra, i bronzanu skulpturu ,“Ĺ˝ena Ĺžirafa“.

Direktorka Centra za kulturu Ivana Nešić kazala je da je Dali jedan od najintrigantnijih umetnika 20. veka.

„Dali je tokom svog Ĺživota napravio viĹĄe od 1.500 slika, a bavio se dizajnom, fotografijom, skulpturom, snimanjem filmova. Ostavio je trag, ne samo svojom umetnošću, već i svojom kontroverznom ličnošću“, rekla je NeĹĄić.

Prema njenim rečima, Dali je upijao raznovrsne uticaje i radio po uzoru na klasične umetnike kao što su Rafael, Velaskez, ali i po uzoru na tadašnju avangardu, na Pikasa i italijanske futuriste.

Producent izložbe Mihajlo Nestorović kazao je da će izložba gostovati u još nekoliko gradova u Srbiji.

Izložba je organizovana u saradnji sa galerijom Viskonti fajn art (Visconti Fine Art) iz Ljubljane, a radovi pripadaju kolekciji Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića.

Izložba će biti otvorena do 5. aprila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.