U trendu

Beogradski mesec fotografije od 1. do 30. aprila

Prvi internacionalni festival fotografije „Belgrade Photo Month“ (Beogradski mesec fotografije), biće održan od 1. do 30. aprila i svojevrstan je pokušaj da se Srbija i Beograd pozicioniraju na fotografsku mapu sveta, saopštili su organizatori.

Ideja za festival rodila se u oktobru 2014. godine kada je grupa fotografa i dizajnera okupljena oko galerije „Bartcelona“, koja se nalazi u Dizajn distriktu Čumićevog sokačeta, odlučila je da pokrene projekat.

Fotograf i direktor festivala David Pujado, dizajner Jelena Seničić, veb dizajner i fotograf Nenad Vilimanović i Tamara Nikolić inspiraciju za ovaj projekat pronašli su u foto festivalima u okruženju i Evropi, a u projekat se uključio veliki broj galerija, institucija, fotografa i ljubitelja fotografije.

Tokom meseca aprila, na oko 20 lokacija u Beogradu, posetioci će moći da vide izložbe domaćih i stranih fotografa, učestvuju u radionicama i predavanjima, pogledaju filmove na temu fotografije i dobiju priliku da svoje fotografske portfolije pokažu eminentnim domaćim i stranim fotografima.

U prvoj nedelji festivala, posetioci će imati prilike da posete veliku retrospektivnu izložbu Tomislava Peterneka u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Izložba, koja će biti otvorena od 31. marta do 23. aprila, obuhvataće 100 fotografija eminentnog srpskog fotografa na prelazu između dva veka.

Kao glavni događaj festivala, organizatori najavljuju izložbu „Novi talenti 2016“, na kojoj će biti predstavljena tri mlada fotografa iz Srbije i inostranstva.

Na konkurs je pristiglo 160 radova iz 25 zemalja. Internacionalni žiri u sastavu Slobodan Sarić (Srbija), Ivana Tomanović (Srbija), Sali Sallini (Turska), Laure Maugeais (Francuska) i Carlotaloveart+ (Španija), izabrao je finaliste – Allison Morris, Jakub Ochnio i Teodoru Ivkov.

Tokom trajanja festivala, biće održana predavanja o fotografiji, među kojima je najinteresantnije „Fotografija i autorska prava“, koje će 26. aprila u Ustanovi kulture „Parobrod“, održati poznati fotograf domaće scene Imre Szabo u saradnji sa Bogdanom Ivaniševićem, predstavnikom advokatske kancelarije BDK (generalnim sponzorom festivala).

Biće prikazani i filmovi na temu fotografije i to na tri lokacije u gradu – u UP „Cvijeta Zuzorić“ biće premijerno prikazan dokumentarni film Miladina Čolakovića o životu Tomislava Peterneka, dok će Topolska 18 cinema i Zavod cinema učestvovati sa svojim festivalskim izborom filmova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.