U trendu

Mira je rođena da živi večno

Glumac Mihailo Janketić je, povodom odlaska dive srpskog glumišta Mire Stupice, izjavio da je ona rođena da – živi večno.

„Mi smo svi opčinjeni njome i toliko je volimo da na neki način ne pristajemo na njen odlazak. I ja takođe mislim da Mira nije umrla, ona je rođena da živi večno“, rekao je Janketić.

„Ona će sigurno, bez ozbira što neće biti prisutna fizički među nama, ostati u našim mislima i emocijama zauvek, živa i prisutna. Mira je bila izuzetno dobar i veliki čovek i nije moglo drukčije biti nego izuzetna i velika glumica“, naglasio je on.

Poslednji put su se videli u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

„Držala me je pod ruku da siđemo niz neke stepenice i onda mi kaže: Slobodno se ti nasloni na mene, ja ću te pridržavati da siđemo. Ona je tako bila duhovita i od svega je umela da napravi događaj“, rekao je Janketić.

Mira Stupica je bila velika dramska umetnica, najvećeg svetskog formata, a tamo gde nas je ona vodila sa scene, niko nas nije poveo, izjavio je danas reditelj Jagoš Marković.

„Koliko je samo mene naučila i koliko mi je dala to ne staje u reči, večno sam joj zahvalan“, rekao je Marković i dodao da je bila sreća gledati je na sceni, raditi i prijateljevati sa njom.

„To je zaista bila sreća i svaki pridev mi se sada čini potrošen za nju i njen odlazak“, rekao je Marković.

Kako je dodao, ona ide tamo gde su Nušić, Konjović, Mokracnjac, u red najvećih duhovnih zadužbinara ovog naroda i njegove umetnosti.

Govoreći o Miri, Marković je rekao da je bila veličanstvena i kao glumica, i kao čovek, darovita, plemenita, moćna, duhovita, mudra, požrtvovana, ponosna…

„Znala je o životu i o pozorištu sve što se može znati. Ona ide pravo u legendu, zadužila nas je neizmerno. Sa pravom je proglašena glumicom veka i nosila je tu titulu kraljevski, kao što je sve radila“, rekao je Marković.

Kako je ispričao, tajno je pomagala siromašne, a nikada to nije govorila.

„Ceo jedan honorar je dala za aparat za jednu bolnicu, zato je i snimila jednu reklamu. Samo ga je prosledila na račun bolnice“, rekao je Marković.

Odlazak Mire Stupice je veliki gubitak za profesiju, izjavio je danas glumac Dragan Mićanović, istakavši da nas je napustila jedna od najvećih glumačkih legendi.

Prisećajući se rada sa čuvenom glumicom, Mićanović je rekao da je imao sreću da na početku svoje karijere radi predstavu sa njom.

To je bila predstavala „Naši sinovi“ u Zvezdara teatru, u kojoj je Stupica igrala njegovu baku.

„To je bilo neverovatno iskustvo. Gledati nju i biti na sceni sa njom, ali i pokojnom Oliverom Marković je bilo neverovatno“, rekao je Mićanović.

Kako je dodao, škola kroz koju je prošao, radeći sa njih dve, je za njega neprocenjiva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.