U trendu

Otkrivena ‘poslednja Rembrantova slika’ (foto)

Čuveni slikar Rembrant zahvaljujući današnjim umetnicima ‘i dalje stvara nove slike’.

U to bi barem želela da vas ubedi grupa umetnika koja je pomoću posebnog softvera stvorila ‘poslednju Rembrantovu sliku’.

“Može li se starom majstoru ponovo udahnuti život putem stvaranja nove slike?”, pitanje je koje postavlja grupa autora u video snimku u kojem je predstavljen projekat „The Next Rembrandt“.

Cilj projekta bio je da algoritam analizom celokupne Rembrantove umetničke produkcije stvori ‘novu sliku’, koja će se razlikovati od svih prethodnih umetnikovih silka, ali i dalje u osnovi biti njegovo sopstveno delo, piše „Independent“.

Tokom perioda od 18 meseci, tim istoričara umetnosti, inženjera i programera stvorio je delo štampano u 3D tehnici, zasnovano na 168.263 fragmenata Rembrantovih slika, koje se sastoji od od 148 miliona piksela.

“Ova ideja dočekana je sa mnogo neverice i skepticizma. Takođe, doći na ideju je jedna stvar, a sprovesti je u delo je nešto sasvim drugo”, izjavio je kreativni direktor Bas Korsten za Gardijan.

Naravno, Korsten ističe da ovo nikako nije novi Rembrant – “Samo Rembrant može stvoriti novog Rembranta“ – ali navodi da projekat predstavlja briljantan način da ljudi shvate ‘šta je Rembranta činilo Rembrantom’.

“To je jedan od načina da stare majstore održimo u životu”, rekao je.

‘Nova’ slika biće izložena u jednom od muzeja u Amsterdamu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.