U trendu

Počinje rad na filmu o Vladi Divljanu

Reditelj i scenarista Mladen Matičević objavio je danas na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci da počinje rad na filmu „Nebeska tema“ posvećenom Vladi Divljanu, koji je za njega bio i ostao veliki heroj.

Govoreći o motivima za snimanje filma, Matičević je naglasio da je Divljan jedan od najvećih kantautora u bivšoj Jugoslaviji i predstavlja jednu od najvećih vrednosti pop kulture od osamdesetih godina na ovamo.

„Drugi razlog je što sam ja pripadnik generacije koja je odrastala uz njegovu muziku i način na koji svi mi iz te generacije razmišljamo i doživljavamo svet, formirao je Vlada Divljan sa svima koji su stvarali tokom novog talasa“, istakao je Matičević, dodavši da je u emotivnom smislu za njega ovo najvažniji film koji je radio.

Reditelj je objasnio da će „Nebeska tema“ biti jedna „prelazna hibridna forma – između dokumentarnog i igranog filma“, da će biti mnogo onoga što je Divljan radio, veliki broj značajnih autora će govoriti o njemu, a biće izmešani tako da to liči na igrani film.

Glumac Svetozar Cvetković, narator u filmu, rekao je da svi okupljeni oko tog ostvarenja predstavljaju vreme i generaciju u kojoj nije postojala razlika u shvatanju rokenrola, klasične muzike, scenske umetnosti, pozorišta, baleta i filma.

„Sve je bilo nekako zajedno. Taj duh je nastao odlaskom Tita, a ugasio se u dobroj meri pojavom Miloševića, a Vlada je bio prototip toga“, istakao je Cvetković koji je Divljana poznavao od detinjstva.

On je primetio da je Divljan od detinstva, preko „prešaltovanja“ sa prirodnih nauka na umetnost, bio lider novog duha koji je uspeo da održi do kraja.

„Čudno mi je zvučalo kada je Mladen rekao da se radi o istorijskoj ličnosti. Prvi put da se neka ličnost iz rokenrola našla na tom mestu, ali Divljan to mesto zaslužuje“, dodao je Cvetković.

Muzičar Srđan Gojković Gile smatra da će film „Nebeska tema“ imati veliku vrednost jer će sadržati muziku jednog do najznačajnijih autora sa ovih prostora.

„Za mene je Vlada Divljan bio najtalentovaniji predstavnik novog talasa cele Jugoslavije. Mislim da je najbolji od nas otišao i ovaj film će biti bitan za budućnost, jer će ostati kao jedna vrsta spomenika liku i delu čoveka mnogobrojnih talenata“, istakao je Gojković.

Novinar Momčilo Moma Rajin, koji je krajem sedamdesetih bio urednik u SKC-u, rekao je da je Divljan ljubomorno čuvao svoju privatnost od javnosti i da će film Mladena Matičevića biti deo slagalice koja će pomoći da svi bolje upoznamo Divljana.

Matičević je naglasio da u prilog veličini Vlade Divljana govori i spisak ljudi koji će učestvovati u filmu, a koji se svakog dana proširuje.

Tako će o Divljanu govoriti Darko Rundek, Petar Peca Popović, članovi grupe „Ljetno kino“, zatim benda „Darkwood Dub“, Momčilo Bajagić Bajaga, Dušan Strajnić, Srđan Šaper, Dušan Kojić Koja i drugi.

Reditelj je rekao i da pretprodukcija počinje zahvaljujući novcu koji su dali Divljanovi prijatelji, da će konkurisati za sredstva kod Filmskog centra Srbije i tražiti podršku Grada Beograda pošto je Divljan bio simbol srpske prestonice, te očekuje da će „institucije“ prepoznati da film govori o nacionalnom heroju i da će se tako prema njemu i odnositi.

On je naglasio da im je želja da produkciono „Nebeska tema“ bude kao svetski dokumentarci o rok zvezdama, što je vrlo popularan žanr poslednjih godina o čemu svedoče i nagrade Oskar.

Matičević je najavio da će tonski deo snimati od 15. do 23/24. aprila, početkom maja snimaće sliku i očekuju da film bude gotov na jesen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.