U trendu

Tasovac: Otvaranje Narodnog muzeja i Muzeja umetnosti 2016. godine

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je da apsolutno očekuje da Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti budu otvoreni tokom 2016. godine.

„Na žalost, mnoge stvari u ovoj zemlji kasne”, rekao je Tasovac na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, na kojoj se razmatra budžet tog resora za narednu godinu.

Ministar je naveo da je tačno da je najavljivao otvaranje Narodnog muzeja u maju, dodajući da je potpuno jasno da on neće moći da bude otvoren tada.

„Prihvatam grešku što sam stavio satove, ali mi je žao što ih nisam stavio da otkucavaju koliko godina ne rade ti muzeji. Imamo u potpunosti dovoljno novca da se završe oba muzeja“, rekao je Tasovac.

On je dodao da su i ove godine bila obezbeđena sredstva da se završi Muzej savremene umetnosti, ali da je tamo došlo do opstrukcije, o čemu govore i krivične prijave koje su podnete.

Sada je, prema njegovim rečima, pripremljena kompletna projektna dokumentacija za oba muzeja, što je razlika u odnosu na budzet prošle godine.

„Ja jesam najavio tačne datume, ne žalim zbog toga, jer smo imali dovoljno hrabrosti da ispunimo ciljeve. Nismo ih ispunili, to je naša greška, ispunićemo ih sa zakašnjenjem. Naprosto moramo i sami da shvatimo da moramo daleko više da  radimo, ti satovi za mene više predstavljaju više simbol koliko brzo prolazi vreme i koliko je bitno da svi budu fokusirani na svoj posao“, rekao je Tasovac.

Tasovac je podsetio da Narodni muzej ne radi 12, a Muzej savremene umetnosti osam godina.

Budžet za kulturu i informisanje manji za oko pet milijardi

Budžet za kulturu i informisanje za narednu godinu manji je za oko pet milijardi dinara, izjavio je Tasovac.

Odbor za kulturu i informisanje  prihvatio je u načelu predloženi budžet za narednu godinu i predložio ga parlamentu na usvajanje.

„Ako poredimo 2015. i 2016. godinu, u 2015. budžet je bio 16,4 milijardi dinara, a u 2016. je 11,4 milijardi, to je smanjenje od nekih pet milijardi. Kada od toga oduzmemo subvencije za javne servise, Tanjug, Radio Jugoslaviju, vidimo da je na toj poziciji sa 8,9 milijardi smanjeno na četiri milijarde dinara, čime je tu ostvarena ušteda od oko četiri milijarde dinara“, rekao je Tasovac.

Ministar je pojasnio da će, međutim, novac za kulturu biti nešto veći i to za 392 miliona dinara.

“Vlada Srbije izvanredno prepoznaje značaj kulture, ali moramo biti svesni da niti se snažna kultura može razvijati bez snažne kulture i da nema jakog društva bez jake kulture. Mi smo se rukovodili tim elementima kada smo pravili budžet“, rekao je Tasovac.

Pošto je predsednica Odbora Vesna Marjanović (DS) pitala zašto se najavljeno povećanje plata u javnom sektoru ne odnosi i na zaposlene u kulturi, Tasovac je odgovorio da će kultura biti prva sledeća kada je povećanje plata u pitanju.

„Ja bih bio najsrećniji da je kultura bila prva oblast koja je dobila povećanje, ali mislim da smo ove godine uspeli nešto drugo, dugi niz godina je bila primedba što kultura ide uz prosvetu i druge sisteme koji imaju mnogo zaposlenih. Jasno je da ćemo razmatrati kulturu kao oblast, prvi put posebno“, rekao je Tasovac.

Marjanović je Tasovca pitala i za argumentaciju za nastavak delimičnog finansiranja iz budžeta RTS i RTV, a ministar je rekao da je zakonom propisan maksimalan iznos takse, a da će upravni odbori te dve kuće doneti konačnu odluku.

Ministar je rekao i da predložene izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima predviđaju da se RTS i RTV delimično finansiraju iz republičkog budžeta i iz taksi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.