U trendu

Umetnost Dejmijena Hersta na jesen prvi put u Srbiji

Britanski umetnik Dejmijen Herst prvi put će ove jeseni izlagati u Srbiji, i to u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od 2. septembra do 14. oktobra.

Posle Londona, muzeja u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku, a nedavno i u Banjaluci i Skoplju, domaća publika će konačno imati priliku da vidi dela jednog od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspešnijih svetskih umetnika, u okviru izložbe „Nova religija“.

Ovom izložbom Herst želi da natera posetioce da razmišljaju o religiji, ljubavi, umetnosti i nauci, saopštili su u British Councilu.

„Ima neka praznina u ljudima: u svakome, u meni, koju treba popuniti. Neko je ispunjava religijom, a drugi umetnošću. Ne mislim da je religija odgovor, ali pomaže. Ja na sličcan način koristim umetnost za popunjavanje te praznine,“ izjavio je Herst povodom izložbe.

„Novu religiju“ čine 44 grafike i četiri skulpture, a funkcionišu kao ciklus fresaka – od „Stvaranja sveta“ do „Strašnog suda“ i okružuju oltarsku ikonu sa krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dečjom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru.

„Istovremeno često osporavan zbog izazivanja takozvanog šok efekta svojom umetničkom praksom, Herst se bavi iskonskim ljudskim i društvenim vrednostima, pri čemu ističe važnost umetnosti kao primarnog duhovnog kvaliteta,“ izjavila je direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sana Kojić Mladenov koja smatra da je važna saradnja domaćih kuća sa inostranim.

„Nova religija“ je ishod saradnje Dejmijana Hersta i istaknutog galeriste Pola Stolpera, u čijem prostoru je umetnik i izlagao.

Projekat realizuje British Council u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i galerijom Pol Stolper.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada, i kompanija KPMG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar