U trendu

Večeras se završava 9. Kustendorf

Dodelom nagrada večeras se završava 9. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmiči se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije.

Najbolje filmove odabraće žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi, srpska kniževnica, filozof i teoretičar medija Divna Vuksanović i filmski producent iz Rima Flaminjo Zadra.

Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće direktorka fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.

U programu „Savremene tedencije“ prikazani su filmovi „Priča nad pričama“ Matea Garonea, „Dipan“ Žaka Odijara – prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, „Blago“ Kornelijua Porumbojua (nagrada „Izvestan talenat“ u okviru kanskog programa „Izvestan pogled“) i „Blanka“ – debitanski celovečernji film pobednika „Kustendrofa“ 2009. Kokija Haseija, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

Odijar, Garone, Porumboju održali su radionice za studente i mlade autore.

Sa studentima su razgovarali i glumica Melani Loran, nakon projekcije filma „Sutra“, kao i producenti Matijas Mosteirin i Nikola Đulijano nakon ostvarenja „Klan“ Pabla Trapera i „Mladost“ Paola Sorentina.

„Retrospektiva velikana“ bila je posvećena Odijaru, nemačkom producentu Karlu Baumgartneru (1949-2014) i češkom režiseru Františeku Vlačilu (1924-1999).

Novi program „Dekolonizovanje filma“, koji je najviše privukao pažnju studenata i mladih autora, predstavio je dokumentarne filmove: „O nasilju“ Jorana Huga Olsona, „Kapetan Tomas Sankara“ Kristofa Kupelina i „Nemačka mladost“ Žana Gabrijela Perioa, kao i igrani film „Planine mogu da odu“ Đije Žangkea.

Posetioce festivala u večernjim časovima zabavljali su „Partibrejkers“, „Kolja i Grobovlasnici“, jermenska rege i ska atrakcija „Reincarnation“, moldavski trubač Adam Stinga, a na zatvaranju nastupiće Orkestar Dejana Lazarevića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.