U trendu

Umro makedonski karikaturista Darko Marković

Makedonski karikaturista, satiričar i filmski režiser Darko Marković preminuo je sinoć u Skoplju posle duže i teške bolesti, preneli su danas mediji.

Marković je rodjen u Skoplju 1940. godine. Imao je bogatu karijeru kao scenarista, scenograf, animator, strip-crtač, ilustrator i dizajner. Profesionalnu karijeru karikaturiste je započeo 1960. godine i radio je u više novina u Makedoniji i Jugoslaviji.

Za karikature i animirane filmove dobio je više od 30 nagrada i drugih priznanja. Njegove poznate animacije su „Granica“ (1976), „Stop“ (1976), „Tri minuta u svetu Miroslava Batraka“ (1976), „Bela loptica“ i „Cirkus“ (1979).

Popularni Dar-Mar je poznat je kao autor satiričnog stripa sa junakom „Peckom“.

Bio je glavni urednik humorističko-satiričnog časopisa „Osten“ i direktor Svetske galerije karikatura u Skoplju.

Arhitekturu je diplomirao 1966, a 1972. godine je specijalizirao animirani film u Zagrebu pod mentorstvom oskarovca Dušana Vukovića.

Filmom je počeo da se bavi 1975, kada se zaposlio u „Vardar filmu“, otvarajući studio za animirani film. Od 1978. je radio kao slobodan umetnik, a 1983. je postavljen za profesora na Fakultetu umetnosti u Skoplju na predmetu Animirani film.

Uporedo je bio glavni urednik kulturno-umetničkog programa Televizije Skoplje. Od 1988. Do 1995. Godine živeo je i radio u Londonu, a u Makedoniju se vratio 1995. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.