U trendu

Uručena priznanja starijim osobama za najbolje putopise

Priznanja za najbolje putopise, čiji su autori starije osobe, dodeljena su danas u Biblioteci grada Beograda, a na konkurs se prijavilo 114 autora od kojih nastariji ima 91 godinu, a najmladji 60 godina.

Dodeljeno je 15 priznanja u pet različitih kategorija, a učestvovali su autori iz 35 različitih mesta iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Holandije.

„Autori imaju najrazličitija zanimanja, nivoe obrazovanja i interesovanja. Na konkurs su se prijavile domaćice, nekadašnji službenici, inženjeri, lekari, profesori, slikari, pravnici, kao i doktori nauka“, kazala je predsednica udruženja „Amity“ Nadežda Satarić.

Ona je rekla da pisanje ima i lekovita svojstva, a da postoje autori koji su tek sa 60 i više godina prvi put napisali neku priču.

Manifestaciju je podržala poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je kazala da u Srbiji nažalost postoji diskriminacija starijih osoba, a da su ovakvi skupovi način da se protiv takve pojave bori.

„Aktivno starenje i učešće u svim segmentima života način je da starije osobe žive dostojanstveno i da ih primetimo“, kazala je Brankica Janković.

U kategoriji „Ženska priča“ prvu nagradu osvojila je Ljiljana Stjelja (67), a za najbolju mušku priču laureat je Aleksandar Damjanović (81).

Najbolja u kategoriji „Putovanje po Srbiji“ bila je Biljana Benić (61), a u kategoriji „Putovanje u inostranstvo“ prvu nagradu osvojila je Branka Ribarbrajić (68). Za „Putopisnu pesmu“ prvu nagradu je osvojio Jovica Djurić (65).

Dodelu priznanja organizovalo udruženje „Snaga prijateljstva Amity“ drugu godinu za redom, a inicijator je Beba Kuka.

Najboljih 20 radova biće objavljeno u publikaciji „Suveniri iz duše“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar