U trendu

Uz koncert Rolingstonsa u Limi Rašićeva izložba u Nacionalnoj biblioteci Perua

Izložba fotografija Rolingstonsa čiji je autor Branislav Brajan Rašić biće sutra, na dan koncerta te rok grupe u Limi, otvorena u Nacionalnoj biblioteci Perua.

Izložba, čiji je jedan od pokrovitelja Ministarstvo kulture Perua, trajaće dva meseca, do 4. maja.

Na svojoj prvoj južnoameričkoj izložbi Rašić izlaže 30 fotografija sa osam nastupa iz novijeg perioda koncertne aktivnosti jednog od najslavnijih i najdugovečnijih bendova u istoriji rok muzike. Slike su različitih dimenzija, od gigantskih 3 x 2 metra do onih veličine 70 x 50 centimetara.

Prva fotografija obeležava 50. godišnjicu postojanja benda 2012, a sledi fotografija sa premijere filma „Crossfire Hurricane“ iste godine. Potom se redjaju Rašićevi foto zapisi sa novijih koncerata koje je snimao za „Rolingstonse“, čiji je ekskluzivan fotograf bio u više navrata.

Izloženi su foto zapisi sa koncerata u Parizu, Londonu (koncert u areni O2 i dva  koncerta u Hajd parku), zatim sa legendarnog nastupa „Stonsa“ na Glastonberi festivalu, potom snimci sa koncerata u Oslu i Rimu.

„Želim da publici i fotografijom približim ono što će kao posetioci verovatno gledati i slušati na koncertu u Limi, iako je snimljeno na drugim lokacijama. To su ekskluzivni snimci radjeni i na bini, tokom celih koncerata što je retko kome omogućeno jer velike pop-rok zvezde obično dozvoljavaju foto snimanje samo tokom prve dve pesme“, izjavio je za Betu Branislav Brajan Rašić.

On je naglasio da je počastvovan da rok fotografije izlaže u peruanskom hramu kulture,
Nacionalnoj biblioteci koja je osnovana 1821. i ima sedam miliona bibliotečkih jedinica, od knjiga i novina, preko istorijskih dokumenata do mikrofilmova, tonskih i filmskih zapisa.

Autor Rašić objasnio je da je njegova izložba inicirana kontaktima preko društvenih mreža i da iako su, kako kaže, „danas svi fotografi i sve se može videti na internetu“ autentična fotografija ostaje nezamenljivo svedočanstvo. „Svakako je drugačije kad posmatrač stane ispred kvalitetne fotografije koja uvek priča priču“, smatra Rašić.

On je najavio da će, nekoliko dana posle otvaranja izložbe u Limi, imati i izložbu manjeg obima u gradu Kusko (Cuzco) u Andima. „Kusko se nalazi na visini od 3.400 metara i to će biti moja izložba ‘na najvišem nivou’. Ozbiljno govoreći, nema većeg zadovoljstva nego kad te sopstveni rad vodi širom sveta uz upoznavanje ljudi, sticanje prijateljstva…“ rekao je Rašić.

Rodjeni Beogradjanin Branislav Brajan Rašić (61) duže od tri decenije živi i radi u Londonu i tokom profesionalne karijere snimao je najznačajnije pop i rok grupe i pevače. Od prošle godine ekskluzivno snima za najpoznatiju svetsku foto agenciju „Geti“ (Getty).

Prve fotografije Rašić je objavio sredinom 70-ih godina prošlog veka u jugoslovenskom rok magazinu „Džuboks“. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih kao deo tandema „Saša i Raša“ s novinarom Svetislavom Sašom Stojanovićem bio je foto-dopisnik „Džuboksa“ iz Londona, a potom samostalno radio za, takodje beogradski magazin „Rok“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.