Idealna visina partnera

Da li vam je bitna visina vašeg potencijalnog partnera (partnerke)? Nekim ljudima jeste, a neki ne razmišljaju o tome. Ipak, pokazalo se da većina nas podsvesno bira partnera određene visine kako bi potomstvo bilo normalne visine. Postoji čak i formula za idealan spoj (koja, doduše, važi samo u slučajevima kad ni on ni ona nisu ni jako visoki, a ni izrazito niskog rasta), a ta formula je: visina muškarca podeljena sa visinom žene u idealnom slučaju daje rezultat 1,09.

U ovu formulu uklapaju se Dejvid i Viktorija Bekam – on je visok 183 centimetra, a ona 170 centimetara, što daje rezultat od 1,07 – vrlo blizu idealnog. Kao što smo već rekli, ova formula funkcioniše kad se radi o visinama koje su blizu proseka. Naravno, ima i ljudi koji se ne uklapaju u to.

Dešava se da je žena veoma visoka. Ona će podsvesno odabrati muškarca niskog rasta kako bi njena deca bila normalne visine, a ne znatno viša od vršnjaka. Primer iz sveta poznatih su Sofija Loren i Karlo Ponti; sa biološke tačke gledišta, oni predstavljaju idealan par. U ovakvim slučajevima zanimljivo je to da, iako muškarci uglavnom vole da budu bar nešto viši od svoje partnerke, nije retkost da sitni muškarci smatraju veoma visoke žene jako privlačnim.

Postoji, naravno, i obrnuta situacija – da je žena veoma sitna. Ona će podsvesno tražiti muškarca natprosečnog rasta kako bi njena deca bila prosečne visine. Iz sličnog razloga, i većini visokih muškaraca će se dopadati sitne žene (mada će biti i onih koji će i dalje težiti odnosu visina 1,09 – muškarci će, češće nego žene, želeti „decu divove“).

Cela ova priča ne znači da vaša veza ne može uspeti ako odnos visina vas i vašeg partnera (partnerke) nije makar blizu idealnog; nagon za potomstvom normalne visine je baš to – nagon. Možete ga poslušati ili prevazići (da biste ga prevazišli, morate ga prvo biti svesni); ne živimo u svetu gde je za dete najbitnije da bude prosečne visine. Zato, ukoliko vam se čini da nešto između vas i vašeg partnera nije baš savršeno, a ne znate šta je to, možda se radi baš o neidealnom odnosu vaših visina; moguće je da je jedino što vas „kopka“ jedan veoma star nagon. Šta ćete s tim učiniti – to je, podrazumeva se, na vama.

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Martin Milenkovski

    Ja sam visok 1,90 m, a ako moja žena 1,74 m. Prosek je idealan 1,09 m, e sada koliko će da budu visoki moji potomci ostaje da se vidi …

Ostavite komentar