Perimenopauza, šta je to?

O menopauzi, njenim mogućim simptomima (nema dve žene koje menopauzu dožive na potpuno isti način i s potpuno istim simptomima) i o njenom uticaju na dalji život (mislimo na sve aspekte, uključujući i seksualnost i ljubavne odnose) žene dosta se već pričalo i pisalo. A šta je s perimenopauzom? Moguće je da ste čuli za izraz, ali ne znate šta znači. Ako je tako i ako vas zanima o čemu se radi, evo prilike da saznate nešto više.

Perimenopauza je prelazni period u životu žene, dolazi pre ulaska u menopauzu. Uglavnom se dešava u srednjim četrdesetim godinama, mada kod nekih žena počinje i u kasnim tridesetim. Već u tom periodu (a ne tek od menopauze, kako se nekada mislilo) jajnici proizvode manje estrogena; njegov nivo može prilično da se menja, čas da bude viši, čas niži…

U proseku, perimenopauza traje četiri godine. Mada, to je samo prosek, dužina perimenopauze može prilično da varira. Kod nekih žena ovaj period traje svega dve godine, a kod nekih čak deset. Sad, kako se perimenopauza odražava na seksualni život žene?

U ovom periodu žene najčešće osećaju pojačanu seksualnu želju, i ne samo to. Do kasnih tridesetih, odnosno, srednjih četrdesetih godina, većina žena nauči da prihvata i voli svoje telo onakvo kakvo jeste, postaju svesne potreba svog tela (pa i onih seksualnih) i spremnije su i slobodnije da te potrebe prihvate i izraze.

Sve u svemu, ukoliko žena ne podlegne verovanju uvreženom na našem podneblju, da je nakon trideset i pete dobra još samo za staro gvožđe i da više nije privlačna muškarcima, period perimenopauze može da bude veoma prijatan. Dakle, bez straha od ovog perioda (hej, Sofija Loren je sa svojih 60 dospela na Pirelijev kalendar!) i uživajte!

One Comment

  • Nadica Siroglavić

    Događa mi se nešto čudno. 49 mi je godina, uvijek sam imala redovite mjesečnice, ali i uvijek obilne i relativno dugotrajane, po tjedan dana. Prošli mjesec nisam po prvi puta dobila mjesečnicu, ali sam imala jako napete i bolne grudi te obilnije bijelo pranje bez mirisa. Ovaj sam mjesec dobila mjesečnicu koja i nije toliko obilna, ali je malo više bolna. Moram napomenuti da su mi mjesečnice u proteklih nekoliko mjeseci bile redovite, ali zato manje ili više obilne i ciklus samog trajanja se poremetio. Inače se dobro osjećam. Da li je to perimenopauza počela?

Ostavite komentar

Misli poznatih

Ko živi, treba da se nada.

Johan Volfgang Gete,  nemački književnik (1749-1832)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Naisus (Naissus), staro ime Niša, znači Vilin grad.

Još zanimljivosti...

Vicevi

- Ako te neko udari kamenom, treba da dođeš i da mi kažeš - kaže majka sinu.
- Taman posla - odgovori sin - tek ti ne bi nikoga pogodila.

Još viceva...

Na današnji dan

1689. - Srpski vojvoda Stojan Janković, vođa uskoka u Ravnim Kotarima u severnoj Dalmaciji, poginuo je u...

Još događaja...

Horoskop

Vaga

Za malaksalost i nezadovoljstvo krive su zvezde. One su u nepovoljnim aspektima, ali će problem uskoro biti rešen. Opšte stanje je konfuzno, haotično na svim poljima, a vi teško možete da nešto konkretn...