Perimenopauza, šta je to?

O menopauzi, njenim mogućim simptomima (nema dve žene koje menopauzu dožive na potpuno isti način i s potpuno istim simptomima) i o njenom uticaju na dalji život (mislimo na sve aspekte, uključujući i seksualnost i ljubavne odnose) žene dosta se već pričalo i pisalo. A šta je s perimenopauzom? Moguće je da ste čuli za izraz, ali ne znate šta znači. Ako je tako i ako vas zanima o čemu se radi, evo prilike da saznate nešto više.

Perimenopauza je prelazni period u životu žene, dolazi pre ulaska u menopauzu. Uglavnom se dešava u srednjim četrdesetim godinama, mada kod nekih žena počinje i u kasnim tridesetim. Već u tom periodu (a ne tek od menopauze, kako se nekada mislilo) jajnici proizvode manje estrogena; njegov nivo može prilično da se menja, čas da bude viši, čas niži…

U proseku, perimenopauza traje četiri godine. Mada, to je samo prosek, dužina perimenopauze može prilično da varira. Kod nekih žena ovaj period traje svega dve godine, a kod nekih čak deset. Sad, kako se perimenopauza odražava na seksualni život žene?

U ovom periodu žene najčešće osećaju pojačanu seksualnu želju, i ne samo to. Do kasnih tridesetih, odnosno, srednjih četrdesetih godina, većina žena nauči da prihvata i voli svoje telo onakvo kakvo jeste, postaju svesne potreba svog tela (pa i onih seksualnih) i spremnije su i slobodnije da te potrebe prihvate i izraze.

Sve u svemu, ukoliko žena ne podlegne verovanju uvreženom na našem podneblju, da je nakon trideset i pete dobra još samo za staro gvožđe i da više nije privlačna muškarcima, period perimenopauze može da bude veoma prijatan. Dakle, bez straha od ovog perioda (hej, Sofija Loren je sa svojih 60 dospela na Pirelijev kalendar!) i uživajte!

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Nadica Siroglavić

    Događa mi se nešto čudno. 49 mi je godina, uvijek sam imala redovite mjesečnice, ali i uvijek obilne i relativno dugotrajane, po tjedan dana. Prošli mjesec nisam po prvi puta dobila mjesečnicu, ali sam imala jako napete i bolne grudi te obilnije bijelo pranje bez mirisa. Ovaj sam mjesec dobila mjesečnicu koja i nije toliko obilna, ali je malo više bolna. Moram napomenuti da su mi mjesečnice u proteklih nekoliko mjeseci bile redovite, ali zato manje ili više obilne i ciklus samog trajanja se poremetio. Inače se dobro osjećam. Da li je to perimenopauza počela?

Ostavite komentar