Prekid trudnoće pilulama

Prekid trudnoće je uvek veliki stres za ženu, i emotivno i fizički. Za ovu priču nije toliko bitno da li je reč o prekidu neželjene trudnoće, ili je plod oštećen – prekid trudnoće može ostaviti trajne fizičke posledice, pa i dovesti do sekundarnog steriliteta, što teško da je nešto što bi bilo ko želeo. Zato novi lek koji se pojavio – Mifegyne, može da bude izuzetno koristan. O kakvom se leku radi?

To su tablete za prekid trudnoće (ne, ne izgledaju kao ove na slici). Dosad je više od milion žena imalo prekid trudnoće lekovima i tablete su se prilično dobro pokazale. Nekada se ovaj proizvod koristi za medikamentni prekid trudnoće, a nekada za pripremu grlića materice za prekid trudnoće, i u oba slučaja je prilično efikasan.

Kad je reč o medikamentnom prekidu trudnoće, uspešna je u 98,5 posto slučajeva, barem kada se radi pod pravim uslovima. Koje su prednosti ovakvog postupka? Izbegava se rizik povezan s anestezijom (uvek postoji), kao i s hirurškom intervencijom (takođe uvek postoji), i čuvaju se grlić i unutrašnjost materice, tako da je rizik od sekundarnog steriliteta znatno umanjen.

Tablete Mifegyne se dosta dobro podnose. Postoje, naravno, i neželjeni efekti, a oni najčešći (koji i dalje nisu baš česti) jesu slabije kontrakcije materice i bolovi u trbuhu.

Naravno, i dalje je najbolje planirati trudnoću, to jest, koristiti kontracepciju (ne, prekid trudnoće, bez obzira na to da li se obavlja lekovima ili hirurškim putem, ne spada u kontracepciju) kad trudnoća nije željena, ali ako se prekid trudnoće već pokaže kao potreban, bolje je da bude što je moguće manje traumatičan i da što manje ošteti zdravlje i kasniju reproduktivnu sposobnost žene – a ove tablete mogu da pomognu u tome.

Pogledajte komentare (19)

19 komentara

 • Mirjana

  Kako se mogu nabavi i gdje i do kojeg tijedna dijeluju?

 • Jelena

  Zanimljivo je kako svi traže alternativu i načine da se trudnoća prekine, a da ste za kontracepciju brinuli kao što se sad ludo brinete da se što prije riješite trudnoće, možda sad ne biste plivali u tkz. „problemima“. Problem su prije svega ljudi, odnosno žene poput vas, koje beščutno oduzimaju jednom nevinom biću život. Mene je sram za vas žene koje ne možete razviti prirodne majčinske osjećaje, sve vas je više emocionalno zatupljenih, da je takav cijeli svijet, mislite li da bi čovječanstvo opstalo? Samo da kažem, ja ispod svog srca nosim jedan život, jedno dijete, koje već i te kako osjećam, koje mi poručuje i daje mi znakove da je ovdje svakog dana, da je u meni i da postoji… Ne znate šta propuštate, a nećete nikada ni saznati ako zadržite takav stav. Žene, ne ponižavajte same sebe tim činom, nego budite čvrste i pokažite da vi to možete, ali kukavički bježati od izazova i drastičnih promjena je uvijek lakše nego dokazati suprotno! Toliko od mene. P.S. imam 19 godina, a nažalost, neke ni sa 40 neće ovo shvatiti šta sam ja napisala i koja je poanta u svemu tome.

 • Miljana

  Kako doći do tableta?

 • Dragana

  Kako se može doći do tableta, da li je potrebna konsultacija sa doktorom, eventualno pregled prije ili poslije?

 • Ivica Ivić

  Gdje i kako se može doći do pilula?

 • Snežana Sjeničić

  Zadnji ciklus je bio 21. novembra,kasni mi 3,4 dana. Imam četvoro dece i dva unučeta, 46 godina. Htela sam da pitam da bih izbegla kiretažu a imala sam ih pet, mogu li da te tableta kupim u nekoj apoteci i to uradim kod kuće s obzirom na to da je trudnoća mala. Molim za hitan odgovor.

 • Dijana Zurković

  Gde mogu nabaviti tablete i koliko koštaju? Do koje nedelje su primenjive?

 • Mihajlo Jagodić

  Gde se mogu nabaviti te tablete? Da li ima u apotekama i koliko koštaju?

 • Ines Serdarević

  Gdje se ima kupiti i koliko koštaju?

 • Vladimirka Trivunović

  Gde se mogu kupiti i koliko koštaju? Postoje li neke velike posledice?

 • Jovana Kracun

  Gde se mogu kupiti i koliko koštaju i postoje li neke velike posledice?

 • Branka Simović

  Gde se mogu kupiti te pilule, ima li ih u apotekama?

 • Kristina Novaković

  Imam ćerkicu devet meseci, i ponovo sam trudna, da li mogu lekovima da abortiram, jer mislim da je prerano za drugo dete, i koji lekovi su u pitanju?

 • Emilija Todorović

  Gde se mogu nabaviti te tablete za prekid trudnoće?

 • Jelena Stojanović

  Da li mogu nekako drugačije da prekinem trudnoću, a da ne koristim pilule, i na koji sve način i da li postoji neki drugi način za sprečavanje trudnoće ili mora abortus?

 • Snježana Fogadić

  Menstruacija mi kasni tjedan dana i sumnjam na trudnoću. Zanima me da li pilulama mogu prekinuti trudnoću, da li se mogu kupit u slobodnoj prodaji i koliko koštaju.

 • Alma Srna

  Da li kontracepcijske tablete mogu izazvati abortus u ranoj trudnoći?

 • Mirjana Zagorac

  Pre nepunih 5 meseci sam se porodila carskim rezom i sada sam trudna par nedelja, želim prekid, a ne znam da li je rizično uraditi ga sada, da li prekid pilulma može u mom slučaju? Molim odgovor, jako sam zabrinuta.

 • Nemanja Kostić

  Ako je test za trudnoću pozitivan, da li postoje neke tablete koje tad mogu sprečiti trudnoću ili mora na abortus?

Ostavite komentar