Slike golih muškaraca

Fotografije golih muškaraca u reklamnim kampanjama, časopisima, modnim editorijalima ni za leka. Primat u aktovima i dalje drže žene i samo neko se usudi da pored slike obnažene lepotice stavi i muškarca koji na sebi nema ničeg. Pored reklama za donji veš, muškarcima nije ostalo ništa više što bi mogli da pokažu.

Neki slikari, vajari i fotografi pokušavaju da prikažu muškarca kao nešto više od skupine lepo razvijenih mišića. Problem je u tome što muškarac ne predstavlja seksualni objekat o kome se priča i ljudima nije prijatno da gledaju nago muško telo. Čega se to samo stide i zašto je ono malo zastupljeno u medijima bilo koje vrste. Zar je i dalje tabu obnažen muškarac i njegovi kvaliteti i nedostaci?

Kult muškog nagog tela spominje se u Antičkoj Grčkoj, javlja se ponovo i tokom renesanse i otada ga skoro i nema. Možda je Mel Gibson u jednom svom filmu pokazao svoju pozadinu, možda se Robi Vilijams i suviše pokazuje, ali gde je muškarac u umetnosti danas?

Da li to znači da muškarac nema šta da ponudi? Pored toga što su muški manekeni manje plaćeni od ženskih, za većinu njih se priča da su homoseksualci i da “pravi” muškarci nemaju šta da traže na modnoj pisti. Još uvek je retkost videti golog muškarca u filmu (ne misli se na neke odrešene filmove), reklami, muzičkom spotu.

Malu pometnju napravila je jedna reklama za votku na kojoj su prikazana tri naga muškarca koja svog životnog saputnika sakrivaju flašama votke u tri različite veličine. U dnu fotografije je pisalo: “Veličina je bitna; od sada na tržištu u tri veličine” (misleći se pre svega na tri vrste flaše). Kako li su reagovali oni muškarci koji su se tu pronašli u nezavidnoj situaciji ne zna se, ali je reklama bila i te kako zapažena.

Sasvim je moguće da je razlog ignorisanja muškog tela komercijalne prirode. Možda je razlog sasvim prost i jednostavan – ko bi kupovao magazine sa nagim muškarcima na naslovnim stranama i kojoj ciljnoj grupi bi se oni obraćali. Da li biste ih možda vi ikad kupili? Kako biste reagovali kada biste ih samo i videli na kioscima?

Ostavite komentar

Misli poznatih

Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali je teško naučiti onoga koji je nenaučen postao učitelj drugima.

Sveti Nikolaj Srpski

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Na vrhuncu moći, oko 400. godine pre nove ere, Sparta je imala 25.000 građana i 500.000 robova.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Zašto malu bakinu kucu zovu Egipat?
Zato što po kući pravi piramide!

Još viceva...

Na današnji dan

1810. - Oko 30.000 Turaka je u Prvom srpskom ustanku krenulo iz Bosne da uguši ustanak, koristeći proređenost...

Još događaja...

Horoskop

Vaga

Pitate se zbog čega se samo vama dešavaju neprijatne stvari? Razlog leži u napetosti i sklonosti ka mračnim mislima. Pošto u prirodi vlada zakon privlačenja sličnih sadržaja, i vi privlačite nevolje. M...