Zašto je teško preboleti raskid ljubavne veze?

Teško vam je da prebolite raskid i imate utisak da se to nikad neće dogoditi? Zašto je to tako? Nauka nam može dati nekoliko objašnjenja.
Raskidi se dešavaju iz raznih razloga, nekada opravdanih, nekada banalnih. I, oni su deo naših života. Mogu biti veoma bolni i neprijatni, kao i sećanja na njih. Nekim osobama dovoljno je nekoliko meseci da prebole prekid ljubavne veze, ali neke osobe veoma dugo, čak i godinama, ne mogu da se oslobode tužnih emocija i sećanja. Možda vam se dogodilo baš ovo: nebrojeno puta "premotavate" u sećanju dan raskida, pamtite kako je ko bio obučen, kakve su bile vremenske prilike i šta je ko rekao.
Studije pokazuju da ljudski mozak duže zadržava sećanja na stresne situacije i na bolne događaje nego na periode ispunjene zadovoljstvom i srećom.
Verovatno vam je poznato i sledeće: pamtite svaki detalj dana kada ste raskinuli s voljenom osobom, iako je to bilo pre više meseci, ali ne možete da se setite ni upola tako precizno poslovnog sastanka koji je održan juče. Naš mozak je stalno bombardovan informacijama poput šljaštećih reklama s bilborda. Zato on odbacuje trivijalno i obično, a zadržava u pamćenju ono što je značajno, pa taj sadržaj, koji je određen kao važan, može preći u prostor dugoročne memorije.
A kako mozak bira šta je najvažnije?
Pamćenje se formira jačanjem veza između neurona. Ranija istraživanja pokazala su da je emocionalni stres povezan s povećanjem hormona norepinefrina u mozgu. Još uvek se ne zna pouzdano kako hormon stresa utiče na neuronske konekcije.
Grupa njujorških naučnika vršila je istraživanja na miševima i ustanovila da emocionalni stres dovodi do hemijskih promena u nekim moždanim receptorima. Emocionalni stres tako proizvodi jaku stimulaciju koja dovodi do stvaranja nove memorije. Pošto miševi imaju slične regione u mozgu kao čovek, naučnici su zaključili da se sličan proces dešava i kod ljudi. Takođe, može se desiti i sledeće: prevelik uticaj hormona stresa (usled teške stresne situacije) može dovesti do suprotnog – do takozvanih rupa u pamćenju. Dakle, događaje iz stresne situacije ćete ili zapamtiti savršeno, s mnoštvom detalja, ili sasvim drugačije – većinu detalja ćete zaboraviti.
Povezanost emocija i sećanja je jedna velika i komplikovana slagalica.

One Comment

Ostavite komentar

Misli poznatih

Ljubomora je žeđ za znanjem zahvaljujući kojoj naposletku saznamo... sve moguće podatke osim onoga koji bismo želeli.

Marsel Prust,  francuski književnik (1871-1922)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Od svih američkih država najviše nacionalnih parkova ima Aljaska - osam.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Upozorenje! Vaš kompjuter je zaražen crnogorskim virusom, ali ne brinite, on tu samo sjedi i ništa ne radi.

Još viceva...

Na današnji dan

1689. - Srpski vojvoda Stojan Janković, vođa uskoka u Ravnim Kotarima u severnoj Dalmaciji, poginuo je u...

Još događaja...

Horoskop

Vaga

Za malaksalost i nezadovoljstvo krive su zvezde. One su u nepovoljnim aspektima, ali će problem uskoro biti rešen. Opšte stanje je konfuzno, haotično na svim poljima, a vi teško možete da nešto konkretn...