Dobri stari sklekovi

Sklekove možete da radite čak i ako niste građeni kao Arnold Švarceneger. Počnite od nekoliko u dve–tri serije, postepeno povećavajući broj sklekova u seriji i broj serija. Ovo povećavanje treba izvoditi ravnomerno i postepeno, a promene će se najpre odraziti na vaš grudni koš i tricepse. Sklekovi su veoma delotvorni ukoliko ih radite pravilno, što podrazumeva da vam dlanovi stoje u liniji ramena i paralelno sa njima; dlanove čak možete i skupiti bliže sredini grudi – bitno je da budu postavljeni simetrično i da raspon među njima ne prelazi raspon ramena, a što su dlanovi bliže, sklekovi su teži za rad ali i efikasniji; tako će tokom vežbanja vaše telo biti zategnuto, a prema zemlji ćete se spuštati celom težinom. Obratite pažnju i na disanje – udah na spuštanje, a izdah na podizanje.

Ako želite da impresionirate okolinu, možete probati i sklekove na jednoj ruci. Ovo nemojte pokušavati ako niste u stanju da, ležeći na klupi, sa stopalima oslonjenim na pod, bar osam do deset puta podignete teret ravan vašoj težini.

Dakle, počinjemo od desne ruke. Raširite noge i postavite desnu ruku ispod sredine grudi. Levu ruku stavite iza leđa. Prilikom spuštanja i podizanja, uvidećete da kretanje gore–dole nije pravo kao kod običnih sklekova, već da dolazi do torzije vašeg tela, što će vas terati da se pri svakom skleku uvijete na peti levog stopala i da je prilikom odgurivanja unazad, odnosno naviše, vratite u normalan položaj. Osetićete da vam mišići “rade” duž cele desne strane tela. Važno je da uradite jednak broj sklekova sa obeju strana. No, nemojte se ni razočaravati ako vam ovo ne pođe za rukom: i obični sklekovi su veoma dobri, zdravi i efikasni, a impresioniranje okoline (valjda) nije razlog zbog kog radite vežbe!

Skorašnji članci

9 komentara

 1. Miodrag Gagović kaže:

  Savjet je odličan, već sam počeo da vježbam i već vidim poboljšanja.

 2. Nemanja Lakičević kaže:

  I kod mene se dešava isto.

 3. Dejan Gorgievski kaže:

  Veke okolu 2 godini gi pravam sklekovite i stignav do 30. Imam 16 godini i sakam da prašam po kolku serii i po kolku sklekovi vo sekoja serija treba da pravam i kolku pati treba da gi povtoruvam seriite vo tekot na denot. Prijatno i pozdrav.

 4. Aca F kaže:

  Uradim dnevno do 200 sklekova, ali mi jača samo gornji deo grudi. Šta da radim za donji deo grudi?

 5. Aldin Hasić kaže:

  Koliko puta sedmično je dovoljno raditi trbušnjake i po kolko serija se radi?

 6. Miloš Nikolić kaže:

  Hoću da potvrdim sve što ste rekli, jer je delotvorno.

 7. Jovan Nišavić kaže:

  Sklekovi su dobri za muskulaturu. Ja mogu da uradim 30, teško da mogu više.

 8. Stefan Petković kaže:

  Članak je odličan, počinjem odmah.

 9. Mirko Filipović kaže:

  Gdje laktovi idu pri radu sklekova, uz tijelo ili…?

Ostavite komentar