Dobri stari sklekovi

Sklekove možete da radite čak i ako niste građeni kao Arnold Švarceneger. Počnite od nekoliko u dve–tri serije, postepeno povećavajući broj sklekova u seriji i broj serija. Ovo povećavanje treba izvoditi ravnomerno i postepeno, a promene će se najpre odraziti na vaš grudni koš i tricepse. Sklekovi su veoma delotvorni ukoliko ih radite pravilno, što podrazumeva da vam dlanovi stoje u liniji ramena i paralelno sa njima; dlanove čak možete i skupiti bliže sredini grudi – bitno je da budu postavljeni simetrično i da raspon među njima ne prelazi raspon ramena, a što su dlanovi bliže, sklekovi su teži za rad ali i efikasniji; tako će tokom vežbanja vaše telo biti zategnuto, a prema zemlji ćete se spuštati celom težinom. Obratite pažnju i na disanje – udah na spuštanje, a izdah na podizanje.

Ako želite da impresionirate okolinu, možete probati i sklekove na jednoj ruci. Ovo nemojte pokušavati ako niste u stanju da, ležeći na klupi, sa stopalima oslonjenim na pod, bar osam do deset puta podignete teret ravan vašoj težini.

Dakle, počinjemo od desne ruke. Raširite noge i postavite desnu ruku ispod sredine grudi. Levu ruku stavite iza leđa. Prilikom spuštanja i podizanja, uvidećete da kretanje gore–dole nije pravo kao kod običnih sklekova, već da dolazi do torzije vašeg tela, što će vas terati da se pri svakom skleku uvijete na peti levog stopala i da je prilikom odgurivanja unazad, odnosno naviše, vratite u normalan položaj. Osetićete da vam mišići “rade” duž cele desne strane tela. Važno je da uradite jednak broj sklekova sa obeju strana. No, nemojte se ni razočaravati ako vam ovo ne pođe za rukom: i obični sklekovi su veoma dobri, zdravi i efikasni, a impresioniranje okoline (valjda) nije razlog zbog kog radite vežbe!

Pogledajte komentare (9)

9 komentara

Ostavite komentar