Zaljubljenost ima rok (1)

Zaljubljeni ste do ušiju, osećate se kao da ste u raju, sve je divno i ljubav je dala smisao vašem životu. Budite se sa smeškom na licu, sanjarite o svojoj ljubavi, a srce brže kuca kada je sretnete. Voleli biste da takvo stanje traje zauvek, zar ne? Ali, začkoljica uvek postoji. Ne želimo da vam kvarimo idilu, ali osećaj snažne zaljubljenosti (ne i ljubav) ima svoj rok trajanja. A zablude u koje možemo upasti zbog ružičastih naočara koje nosimo na licu su mnoge…
Prvobitna zaljubljenost ipak će splasnuti, ali dobra vest je da se u dužim vezama ona ponovo može javiti i obnavljati s vremena na vreme. Međutim, za to je potrebno mnogo truda. Zaljubljenost može biti rezultat fizičke privlačnosti, ali može postati i mnogo više od toga – tada možemo da govorimo o ljubavi. A šta se događa u našem mozgu? Kada se zatreskamo, poraste nam nivo dobrog raspoloženja i zato nam svi kažu da blistamo. Ali, posle nekog vremena, sve se postepeno vraća u normalu. A kada nam se učini da više ne privlačimo toliko svoju polovinu, to ne znači da se ona odljubila od nas, već da biološki procesi normalno funkcionišu.
To nas dovodi na teren priče o tome da zapravo ne postoje "savršene bolje polovine". Kada dobro raspoloženje opadne a zaljubljenost splasne, pitanje je hoće li među vama ostati dovoljno obostrane ljubavi, naklonosti, bliskosti i razumevanja koje će vas posle toga držati zajedno. Neke odjednom privlači zabranjeno voće; pošto više nisu toliko zaljubljeni, počinju da primećuju druge oko sebe. Promene koje nastaju mogu razdvojiti ljude, a važno je i to da li obe strane daju jednako ili jedna ima osećaj da samo daje, a ne prima. Pri svemu tome, na vašu ljubav uticaće i fizička povezanost – imate li vremena da se viđate, živite li još u istom gradu… Tada je važno da se, ukoliko želite da ostanete zajedno, oboje potrudite – poradite na malim znakovima pažnje i na iskazivanju ljubavi.

One Comment

  • Nataša Gajić

    Kad jednom istekne, red je i da se obnovi, u svakom slučaju nešto promijeni, bar u glavi, jer odatle sve i krene.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Sasvim sam ubeđen da ćemo se za 20 godina, gledajući na današnji sistem obrazovanja koji se sprovodi u većem broju škola, upitati: kako smo uopšte mogli da trpimo nešto tako primitivno.

Džon V. Gardner,  američki pisac (rođen 1912)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Da bi istrebili miševe, na ostrvu Borneo ljudi ne drže mačke, već pitone.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Ide kornjača i peva:
- Ne brže od života...
A iza nje čuje se puž:
- Dvesta na sat, ko će brže, ko će bolje...

Još viceva...

Na današnji dan

1189. - Krunisan je engleski kralj Ričar Lavlje Srce iz dinastije Plantageneta, hrabar i neustrašiv vladar koji...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Ne želite da vas okolina vidi kad vam nije ni do čega, pa se povlačite u svoj svet, u kom radite stvari koje vam pričinjavaju zadovoljstvo. Jedan od uzroka loše volje je izvestan zdravstveni problem ili...