Zaljubljenost ima rok (1)

Zaljubljeni ste do ušiju, osećate se kao da ste u raju, sve je divno i ljubav je dala smisao vašem životu. Budite se sa smeškom na licu, sanjarite o svojoj ljubavi, a srce brže kuca kada je sretnete. Voleli biste da takvo stanje traje zauvek, zar ne? Ali, začkoljica uvek postoji. Ne želimo da vam kvarimo idilu, ali osećaj snažne zaljubljenosti (ne i ljubav) ima svoj rok trajanja. A zablude u koje možemo upasti zbog ružičastih naočara koje nosimo na licu su mnoge…
Prvobitna zaljubljenost ipak će splasnuti, ali dobra vest je da se u dužim vezama ona ponovo može javiti i obnavljati s vremena na vreme. Međutim, za to je potrebno mnogo truda. Zaljubljenost može biti rezultat fizičke privlačnosti, ali može postati i mnogo više od toga – tada možemo da govorimo o ljubavi. A šta se događa u našem mozgu? Kada se zatreskamo, poraste nam nivo dobrog raspoloženja i zato nam svi kažu da blistamo. Ali, posle nekog vremena, sve se postepeno vraća u normalu. A kada nam se učini da više ne privlačimo toliko svoju polovinu, to ne znači da se ona odljubila od nas, već da biološki procesi normalno funkcionišu.
To nas dovodi na teren priče o tome da zapravo ne postoje "savršene bolje polovine". Kada dobro raspoloženje opadne a zaljubljenost splasne, pitanje je hoće li među vama ostati dovoljno obostrane ljubavi, naklonosti, bliskosti i razumevanja koje će vas posle toga držati zajedno. Neke odjednom privlači zabranjeno voće; pošto više nisu toliko zaljubljeni, počinju da primećuju druge oko sebe. Promene koje nastaju mogu razdvojiti ljude, a važno je i to da li obe strane daju jednako ili jedna ima osećaj da samo daje, a ne prima. Pri svemu tome, na vašu ljubav uticaće i fizička povezanost – imate li vremena da se viđate, živite li još u istom gradu… Tada je važno da se, ukoliko želite da ostanete zajedno, oboje potrudite – poradite na malim znakovima pažnje i na iskazivanju ljubavi.

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Nataša Gajić

    Kad jednom istekne, red je i da se obnovi, u svakom slučaju nešto promijeni, bar u glavi, jer odatle sve i krene.

Ostavite komentar