U trendu

Bitef od 17. do 24. septembra

Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef) biće održan od 17. do 24. septembra, a na programu je 10 predstava u duhu tradicije te pozorišne manifestacije koja će ove godine biti posvećena njenom osnivaču Jovanu Ćirilovu, najavili su organizatori.

Selektorka Bitefa Anja Suša rekla je da namera nije da se samo oda počast Ćirilovu, već slavnoj tradiciji tog festivala i tekovinama za koje se Ćirilov od njegovog osnivanja 1967. godine svim svojim bićem iskreno zalagao.

Ona je rekla da ovogodišnja selekcija zadovoljava tri repertoarske ravni: međunarodnu, sa gostovanjem značajnih teatara na svetskoj sceni, kao i predstavljanje novih pozorišnih tendencija i već poznatih autora koji će tek uticati na pozorišnu umetnost.

Festival će otvoriti predstava „Murmel, Murmel“ u režiji Herberta Friča, berlinskog teatra Folksbina na trgu Roza Luksemburg, a Bitef zatvara moskovski Gogolj centar sa predstavom „Mrtve duše“ reditelja Kirila Serebrenikova.

Iz Berlina tkođe će gostovati jedno od najznačajnijih pozorišta na međunarodnoj sceni, Maksim Gorki teatar sa ansambl Jaela Ronena i izuzetno popularnom predstavom „Komon Graund“ (Common Ground), rekla je Suša.

Na programu Bitefa biće i predstava „Ilijada“ u koprodukciji nekoliko ljubljanskih pozorišta, „Mi smo kraljevi, a ne ljudi“ Hrvatskog narodnog kazališta, „Zbogom“ francuskog Biroa Kasiopeja, koprodukcija „Diskretni šarm marksizma“ holandskog pozorišta Das Arts i beogradske grupe TkH.

Biće prikazana i koprodukcijska predstava Olivera Frljića „Kompleks Ristić“, „Smrt Ivana Iljiča“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, „Ibzenov neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad“ u produkciji Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Prema rečima selektorke u toku su pripreme za naredni, jubilarni 50. Bitef 2016. godine, a budžet za ovu godinu iznosi četvrtinu budžeta koji je festival imao pre 10 godina.

Ona je dodala da festival nastoji da sačuva tradiciju i reputaciju, naročito posle nagrade koju je prošle godine u Zagrebu dobio kao najbolja pozorišna manifestacija u regionu, ali da je za to neophodan novac.

„Lokalni festival nacionalnog teatra Sterijino pozorje ove godine imao je veći budžet, a dovođenje jedne predstave iz inostranstva košta sedam miliona dinara“, rekla je Šuša.

Direktor Bitefa Miloš Latinović rekao je da će festival koštati 32,6 miliona dinara i da je do sada obezbeđeno 27,2 miliona dinara, od kojih će 23,6 miliona dinara biti izdvojeno za festivalsku selekciju.

„Nedostaje još 5,4 miliona dinara, da bi Bitef bio reprezentativan“, rekao je Latinović i naglasio da se u izboru i pripremi ovogodišnjeg programa pazilo da festival sačuva tradiciju i da bude najbolji u regionu.

Kako su organizatori najavili, ove godine pored tradicionalne nagrade Bitefa „Mira Trailović“, biće dodeljena i Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“, a u pripremi su i prateći programi Bitef polifonija, Bitef na filmu i Bitef zona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.