U trendu

Štićenici doma za stare na Teatru u tvrđavi

Štićenicima Doma za stare obezbeđeno je da odu na pozorišni festival Teatar u tvrđavi, koji je počeo danas, kazala je agenciji Beta direktorka Doma Vesna Stefanović.

„Ni malo nije bilo lako doneti odluku, koja zahteva mnogo strpljenja i neizmernu brigu, da korisnici Doma za stara lica, koji su većinom nepokretni i u invalidskim kolicima, mada mentalno još očuvani i znaju šta je kultura i šta je lepši deo života, idu bezbedno i redovno, svake večeri, na pozorišni festival“, kazala je Stefanović.
Ona je objasnila da je veliki izazov za osoblje doma da, za sada 43 štićenika, od 173 korisnika, u kolicima, kombijem, u pratnji lekara, medicinskih sestara, negovateljica, socijalnog radnika i pomoćnog osoblja, izađe ne samo iz kruga Doma nego i iz svojih soba.

„Mnogi od štićenika su nepokretni i godinama nisu izašli u dvorište, o odlasku u grad ni pomisliti. Naravno, pokretni su u prednosti i oni često odu i kućama, neki i svakodnevno idu u centar grada udaljen oko tri kilometra. Mislim da će posetom pozorišnom festivalu stari dobiti novu dimenziju življenja i primiti pozitivnu energiju u mislima o starosti i životu i osetiti neophodnu energiju i osećaj da su deo grada“, kaže Vesna Stefanović.

Ona je dodala da će tokom dana, do polaska na otvaranje festivala, svakako biti oscilacija, odnosno, da će se novi štićenici prijavljivati za festival, da će drugi odustajati iz zdravstvenih razloga ali, da će smatra velikim uspehom da je doneta potrebna odluka i pronađen način u nameri da štićenici Doma odu na festival.

Teatar u tvrđavi je otvoren večeras u citadeli despota Đurađa Brankovića predstavom „Duge noći crne zastave“, koprodukcije Narodnog pozorišta Niš i Šabačkog pozorišta po romanu Dejana Stojiljkovića, a u režiji Ivana Vukovića.

Na programu festivala su i predstava „San letnje noći“ Vilijama Šekspira i predstava „39 stepenika“ Patrika Barloa u izvođenju beogradskog pozorište „Boško Buha“.

Mjuzikl „Ženidba i udadba“ beogradskog Pozorišta na Terazijama prema istoimenom delu Jovana Sterije Popovića u režiji Vladimira Lazića i na muziku Momčila Bajagića Bajage, na repertoaru je 8. jula, dok će 9. jula nastupiti Narodno pozorište iz Leskovca s „Galebom“ Antona Čehova u režiji Jovice Pavića.

Festival traje do 11. jula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.