Njeno veličanstvo mala crna haljina

Boje koje su u trendu ove sezone su bogate i tople. Najviše su zastupljene tamnocrvene nijanse, boja vina, boja šljive, nežnonarandžaste, zlatnobraonkaste i tamnije bež. Na suprotnoj strani ovih tonova, takođe u trendu, stoje boja mahovine i boja zelene jabuke. Otmene cipele od aligatora sparene sa odgovarajućom torbicom obavezan je deo odeće za sezonu jesen/zima. Veoma je važno da vam se cipele i torbica slažu – to nikako nemojte zaboraviti.

Ali nešto što je večito, što će uvek biti u modi, jeste mala crna haljina, MCH. Preko dana se može nositi sa blejzerom, maramom ili zanimljivim kaišem. Najzahvalnija je pri izboru obuće, jer šta god izaberete, nećete pogrešiti. Uz ovakav stil najbolje ide jednostavan nakit, jer ne treba izgledati previše „načičkano“. Nikako ne možete pogrešiti sa jednostavnim ali elegantnim detaljima kao što su dugmad od stakla.

Za dnevnu varijantu, pogotovo elegantno-poslovnu, predlažemo kombinovanje MCH-a sa blejzerom. MCH će biti osnovni deo vaše poslovne odeće zbog lake kombinatorike sa ostalim modnim detaljima iz vašeg ormana. Kraj broju kombinacija može odrediti samo vaša mašta.

Najbolja stvar kod MCH-a je da ne privlači pažnju upadljivošću već elegancijom i sofisticiranošću, i uvek izgleda novo i drugačije. Ona jednostavno izgleda kao različita haljina na različitim ljudima, ali i na istom čoveku – možete je veoma lako transformisati iz dnevne kombinacije u večernju. Otkrijte ramena, potamnite šminku i dodajte više nakita. Prebacite elegantnu maramu oko vrata i navucite zavodljive čarape. Obujte cipele sa visokom potpeticom i potpuno ste spremni za najsvečaniji večernji izlazak.

Koko Šanel (Chanel) je bila poznata po popularizaciji praktične odeće, kao što su ženske pantalone, male crne haljine i jakne bez okovratnika sa kosim ivicama i mesinganom dugmadi. Prvi materijal koji je koristila jeste vuneni žersej, koji je bio udoban i veoma dobro pratio liniju tela, ali se nije smatrao odgovarajućim za modnu odeću. Tradicionalni Šanel detalji su više niska perli ili zlatnih lančića, posebnih ručnih torbica, lakiranih cipela boje slonovače sa crnim šavovima, torbice sa zlatnim lančićem umesto kaiševa oko ruke. Volela je da meša imitacije nakita sa pravim nakitom i često je kombinovala nakit sa sportskom odećom.

Karl Lagerfeld je preuzeo kuću Šanel ranih 80-tih. On uspešno uspeva da sjedini moderan dizajn sa već proslavljenim i široko kopiranim klasičnim Šanel stilom. Koko Šanel je utrla temelje mode. Kristijan Dior za nju kaže: „Sa crnim puloverom i niskama perli, ona je napravila revoluciju u modi.“ Ona nije poznata samo po svojoj maloj crnoj haljini i parfemu Šanel br.5, već po svojim klasičnim i večnim kostimima, cipelama, tašnama i nakitu. Njena jednostavna crna haljina, četvrtasti kostimi i skoro dečački dizajnirana odela, bili su tako različiti od uskih korseta i dugačkih haljina sa podsuknjama.

MCH je jednostavno prošlost, sadašnjost i budućnost. Stvar van vremena.

Ostavite komentar

Ostavite komentar