Dekorativna tehnika dekupaž

Foto: Pandpstock001/Freedigitalphotos.net

Foto: Pandpstock001/Freedigitalphotos.net

Evo još jedne zanimljive tehnike dekorisanja. Dekupaž (decoupage) je tehnika lepljenja slojeva papira na različite površine. Obično se koriste slojevi salveta. Moguće ih je lepiti na površine od plastike, drveta, keramike, porcelana, stakla ili na zidove (u vidu bordura a la uradi sam). U osnovi, reč je o tehnici kaširanja, s tim što je ovde u pitanju lepljenje gotovih slika na različite površine.
Za ovaj hobi biće vam potrebne makaze, skalpel, lepak (uglavnom može da posluži onaj beli lepak za drvo, popularno nazvan drvofiks), manja kolekcija salveta s različitim aplikacijama, četke za nanošenje lepka, kao i za istiskivanje mehurića vazduha i peglanje nalepljenog papira. U zavisnosti od površine na kojoj primenjujete ovu tehniku za završne radove ćete koristiti neki bezbojni lak. Kada su u pitanju bordure na zidovima, lak se može pokazati nepotrebnim ili preteranim.
Za probu možete uzeti neku keramičku saksiju za cveće. Očistite je, eventualno je možete i prefarbati u boju po želji. Za farbanje možete koristiti akrilne boje. Pripremite isečke salveta (salvete se najčešće prave u dva ili tri sloja, a vi ćete koristiti samo onaj oslikani). Lepilo mora biti dobro raspoređeno po površini na koju ćete zalepiti isečke; ukoliko je pregusto, možete ga malo razrediti vodom. Površine na koje se lepi moraju biti čiste i poželjno je da ne budu previše reljefne. Kada nanesete isečak, prevlačeći vlažnom četkom preko njega isterajte eventualne mehuriće vazduha; ovo radite polako i oprezno jer radite sa izuzetno tankim slojem papira, ako ga previše pokvasite, može se pocepati. Nanošenje isečaka može se ponavljati tako da može da se postigne i 3D efekat (reljef) ili možete dodavati nove isečke; i u jednom i u drugom slučaju treba sačekati da se prethodni sloj potpuno osuši i uveriti se da potpuno prijanja uz površinu na koju je zalepljen. Prilikom rada na unapred pripremljenom slikarskom platnu za peglanje se koristi i obična pegla (ne pegla na paru).
Kada se rad potpuno osuši, možete ga prelakirati nekim sintetičkim transparentnim lakom. U zavisnosti od opterećenja, na primer, ako ste na ovaj način dekorisali tacnu za posluživanje, možete upotrebiti i epoksidne smole za lakiranje.

Ideje i realizacija zavise samo od vas. Mada je ovde reč o pomalo kičastim ukrasima, uvereni smo da ćete ovakvim stvarčicama sigurno uspeti nekoga da obradujete.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Žena može biti prijatelj muškarcu samo ovim redom: prvo simpatija, zatim ljubavnica, pa tek onda prijatelj.

Anton Pavlović Čehov,  ruski pripovedač i dramski pisac (1860–1904)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Mongolski kan i kineski car Kublaj-kan odlazio je u lov sa 500 sokolova i pratnjom od 10.000 ljudi.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Da bog postoji, na crkvama ne bi bilo gromobrana.

Još viceva...

Na današnji dan

1630. - Gradić Shawmut promenio je ime u Boston.

1810. - Otpočeo je meksički rat za...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Dobro se osećate, zadovoljni ste, jer se ono zbog čega ste strepeli nije dogodilo. Možete da odahnete i da se posvetite prijateljima, sa kojima umete lepo da se družite. I voljeno biće je tu da ulepša t...