Dekorativna tehnika dekupaž

Foto: Pandpstock001/Freedigitalphotos.net

Foto: Pandpstock001/Freedigitalphotos.net

Evo još jedne zanimljive tehnike dekorisanja. Dekupaž (decoupage) je tehnika lepljenja slojeva papira na različite površine. Obično se koriste slojevi salveta. Moguće ih je lepiti na površine od plastike, drveta, keramike, porcelana, stakla ili na zidove (u vidu bordura a la uradi sam). U osnovi, reč je o tehnici kaširanja, s tim što je ovde u pitanju lepljenje gotovih slika na različite površine.
Za ovaj hobi biće vam potrebne makaze, skalpel, lepak (uglavnom može da posluži onaj beli lepak za drvo, popularno nazvan drvofiks), manja kolekcija salveta s različitim aplikacijama, četke za nanošenje lepka, kao i za istiskivanje mehurića vazduha i peglanje nalepljenog papira. U zavisnosti od površine na kojoj primenjujete ovu tehniku za završne radove ćete koristiti neki bezbojni lak. Kada su u pitanju bordure na zidovima, lak se može pokazati nepotrebnim ili preteranim.
Za probu možete uzeti neku keramičku saksiju za cveće. Očistite je, eventualno je možete i prefarbati u boju po želji. Za farbanje možete koristiti akrilne boje. Pripremite isečke salveta (salvete se najčešće prave u dva ili tri sloja, a vi ćete koristiti samo onaj oslikani). Lepilo mora biti dobro raspoređeno po površini na koju ćete zalepiti isečke; ukoliko je pregusto, možete ga malo razrediti vodom. Površine na koje se lepi moraju biti čiste i poželjno je da ne budu previše reljefne. Kada nanesete isečak, prevlačeći vlažnom četkom preko njega isterajte eventualne mehuriće vazduha; ovo radite polako i oprezno jer radite sa izuzetno tankim slojem papira, ako ga previše pokvasite, može se pocepati. Nanošenje isečaka može se ponavljati tako da može da se postigne i 3D efekat (reljef) ili možete dodavati nove isečke; i u jednom i u drugom slučaju treba sačekati da se prethodni sloj potpuno osuši i uveriti se da potpuno prijanja uz površinu na koju je zalepljen. Prilikom rada na unapred pripremljenom slikarskom platnu za peglanje se koristi i obična pegla (ne pegla na paru).
Kada se rad potpuno osuši, možete ga prelakirati nekim sintetičkim transparentnim lakom. U zavisnosti od opterećenja, na primer, ako ste na ovaj način dekorisali tacnu za posluživanje, možete upotrebiti i epoksidne smole za lakiranje.

Ideje i realizacija zavise samo od vas. Mada je ovde reč o pomalo kičastim ukrasima, uvereni smo da ćete ovakvim stvarčicama sigurno uspeti nekoga da obradujete.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Kako je ponekad teško radovati se tuđem uspehu!

František Šalda,  češki pisac (1867-1937)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Tridesetih godina XX veka Diznijev junak Miki vredeo je na filmskoj berzi koliko i Greta Garbo.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Sedi čovek u restoranu i žali se konobaru:
- Konobar, u mojoj supi pliva muva!
Tek će konobar:
- Neće još dugo, prilazi joj pauk iz salate.

Još viceva...

Na današnji dan

30. p. n. e. - Egipatska carica Kleopatra iz dinastije Ptolomeja izvršila je samoubistvo nakon Antonijevog...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Ukoliko kolege budu želele da vas isprovociraju, nemojte im priuštiti to zadovoljstvo. Ne spuštajte se na niži nivo, jer ćete kasnije teško moći da se vratite na sadašnje pozicije, o napredovanju da ne ...