Noviteti iz Engleske

Pet dana u godini London je u baštenskoj groznici. Tada pejzažne arhitekte predstavljaju najnovije kreacije na poznatom Chelsea flower Show-u. Evo nekih od njih.
Atraktivna bašta ne mora uvek da bude puna šarenog cveća. Velike kugle šimšira i ukrasne trave mogu stvoriti skladnu atmosferu. Samo ukrasni luk daje akcente. Šara na podu od tamnosivog i svetlosivog prirodnog kamena dočaravaju velike cvetove. Valovite ležaljke pozivaju na opuštanje.
Poznata bašta nemačkog uzgajivača perena Karla Forstera služi kao uzor u svetu ideja za zeleno uređenje. Različite sorte funkija okružuju bazenčić s vodom. Uz njih dolaze bergenija, ljubičasti geranijum, rodgersija i kremasti jedić.
Uske trake leptinele prekidaju svetle površine pločnika terase. Beli zid i lepo oblikovane lipe obezbeđuju perfektnu zaštitu od neželjenih pogleda. U uskoj leji cvetaju ljubičaste perunike u pratnji šimšira oblikovanog u kugle.
Poluokrugla visoka leja ispred zida zasađena ljubičastim i belim perenama, kao što su digitalis, ljutić, purpurna divizma i bronzani komorač, pravi odgovarajući ram oko mesta za sedenje. Krug je zasađen mirisnom rimskom kamilicom. Bordura od pečene cigle odvaja zeleni tepih od pošljunčane stazice.
Kako bi izgledala bašta na nekoj drugoj planeti? Pejzažni arhitekta iz Engleske Sara Eberle našla je odgovor na to pitanje. Njena bašta podseća na prastari pejzaž oko vulkana. Iz malog jezera okruženog tamnim kamenjem i bizarnim sukulentama uzdiže se izmaglica.
Englezi su opčinjeni baštovanstvom i tradicionalnim ispijanjem čaja u pet sati na terasi. Garnitura za sedenje od pletenog veštačkog materijala unosi prijatnost dnevne sobe u baštu, dok zidovi koji štite od pogleda stranaca pojačavaju osećaj intimnosti. Perunika i ukrasni luk unose boju.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Prvo si čovek u senci, zatim si čovek sa senkom, najzad si senka od čoveka.

Vladimir Bulatović Vib,  srpski književnik (1931-1994)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Prva štamparska presa s pokretnim slovima, koju je izumeo Gutenberg 1440. godine, bila je samo prilagođena presa za grožđe i sir.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Menjam kućicu za dvosobni stan.
Šifra: puž

Još viceva...

Na današnji dan

1814. - Zbog nasilja i nameta Turaka, u Požeškoj nahiji izbila je Hadži-Prodanova buna. Pošto su se Srbi kod...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Problemi u porodici dovedeni su do usijanja. Napokon se nešto dešava, što na najbolji mogući način ublažava vaše brige i strepnje. Dan je u znaku prijatnih vesti i događaja, ali i pravljenja zajedničkih p...