Oružje za zavođenje


U moderno doba, baš kao i hiljadama godina ranije, prilikom doterivanja i ulepšavanja pripadnice lepšeg pola ne mogu da zaborave jednu od najvažnijih stvari – parfem.
Danas ih ima najrazličitijih i po mirisu i po ceni, a proizvođači ovih prijatnih i delikatnih stvarčica utrkuju se među sobom u izradi što boljeg parfema koji će osvojiti sve. Parfeme su, prema nekim istorijskim podacima, počeli da koriste drevni Egipćani pre nekoliko hiljada godina, ali isključivo u ritualne i verske svrhe. Pravili su ih od ulja i sokova biljaka, izrađujući svojevrsne mešavine prijatnih mirisa kojima su se mazali tokom rituala i različitih obreda. Oko 2000. godine pre naše ere parfemi su pravljeni i korišćeni najčešće za ceremonije pročišćenja. Pet vekova kasnije, parfimisane kreme, ulja i toaletne vode, kao i sličnu kozmetiku Egipćanke su počele da upotrebljavaju prilikom proslava, raznih festivala i drugih svetkovina. Takođe, mirisi su u to doba postali popularni i kao sredstvo za zavođenje. U to vreme parfem je počeo da se koristi i u Grčkoj, Rimskom carstvu, ali i u islamskom svetu.
U starom Rimu mirišljave kreme i parfemi bili su veoma cenjeni, a žene i devojke su ih rado koristile. S propadanjem Rimskog carstva parfem je potonuo u zaborav, da bi, prema nekim istorijskim podacima, ponovo postao popularan tek u dvanaestom veku. Na Starom kontinentu pravi stručnjaci u spravljanju čarobnih mirisa bili su, naravno, Francuzi. U četrnaestom i petnaestom veku postojalo je više radionica u kojima su na osnovu tajnih receptura stvarani mirisi, a sastojke ovih parfema majstori su ljubomorno čuvali od konkurencije. S vremenom su se na tržištu pojavile i parfimisane pomadice, a 1656. godine Francuskinje su počele da koriste i specijalne mirisne rukavice. Ova država je vrlo brzo postala čuvena po parfemima, a dvor Luja Petnaestog postao je poznat kao – parfimisani dvor.
U vekovima koji su usledili, od izrade parfema napravljena je prava industrija, a ovaj pronalazak stekao je popularnost širom Evrope, kao i na drugim kontinentima. Napretkom tehnologije omogućeni su i novi načini izrade parfema, kolonjskih voda i drugih mirisa. Danas postoji čitav niz čuvenih skupocenih parfema koje bi mnoge žene volele da imaju u svojoj kolekciji. Koji je vaš omiljeni parfem?

Ostavite komentar

Misli poznatih

Mašta je važnija od znanja.

Albert Ajnštajn,  nemački fizičar (1879–1955)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

"Belo čudovište troši ogromne količine vode i električne energije" - govorilo se kad su se pojavili prvi frižideri. Firma AEG proizvela je prvi frižider 1911. godine. Zbog velikih troškova, ti prvi frižideri bili su dostupni samo veoma imućnima. Tek 1925. izrađuju se moderniji i po ceni dostupniji frižideri.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Kako pandur peca?
- Uhvati jednu ribu i bije je dok ne prizna gde su ostale.

Još viceva...

Na današnji dan

1810. - Oko 30.000 Turaka je u Prvom srpskom ustanku krenulo iz Bosne da uguši ustanak, koristeći proređenost...

Još događaja...

Horoskop

Vaga

Pitate se zbog čega se samo vama dešavaju neprijatne stvari? Razlog leži u napetosti i sklonosti ka mračnim mislima. Pošto u prirodi vlada zakon privlačenja sličnih sadržaja, i vi privlačite nevolje. M...