Oružje za zavođenje


U moderno doba, baš kao i hiljadama godina ranije, prilikom doterivanja i ulepšavanja pripadnice lepšeg pola ne mogu da zaborave jednu od najvažnijih stvari – parfem.
Danas ih ima najrazličitijih i po mirisu i po ceni, a proizvođači ovih prijatnih i delikatnih stvarčica utrkuju se među sobom u izradi što boljeg parfema koji će osvojiti sve. Parfeme su, prema nekim istorijskim podacima, počeli da koriste drevni Egipćani pre nekoliko hiljada godina, ali isključivo u ritualne i verske svrhe. Pravili su ih od ulja i sokova biljaka, izrađujući svojevrsne mešavine prijatnih mirisa kojima su se mazali tokom rituala i različitih obreda. Oko 2000. godine pre naše ere parfemi su pravljeni i korišćeni najčešće za ceremonije pročišćenja. Pet vekova kasnije, parfimisane kreme, ulja i toaletne vode, kao i sličnu kozmetiku Egipćanke su počele da upotrebljavaju prilikom proslava, raznih festivala i drugih svetkovina. Takođe, mirisi su u to doba postali popularni i kao sredstvo za zavođenje. U to vreme parfem je počeo da se koristi i u Grčkoj, Rimskom carstvu, ali i u islamskom svetu.
U starom Rimu mirišljave kreme i parfemi bili su veoma cenjeni, a žene i devojke su ih rado koristile. S propadanjem Rimskog carstva parfem je potonuo u zaborav, da bi, prema nekim istorijskim podacima, ponovo postao popularan tek u dvanaestom veku. Na Starom kontinentu pravi stručnjaci u spravljanju čarobnih mirisa bili su, naravno, Francuzi. U četrnaestom i petnaestom veku postojalo je više radionica u kojima su na osnovu tajnih receptura stvarani mirisi, a sastojke ovih parfema majstori su ljubomorno čuvali od konkurencije. S vremenom su se na tržištu pojavile i parfimisane pomadice, a 1656. godine Francuskinje su počele da koriste i specijalne mirisne rukavice. Ova država je vrlo brzo postala čuvena po parfemima, a dvor Luja Petnaestog postao je poznat kao – parfimisani dvor.
U vekovima koji su usledili, od izrade parfema napravljena je prava industrija, a ovaj pronalazak stekao je popularnost širom Evrope, kao i na drugim kontinentima. Napretkom tehnologije omogućeni su i novi načini izrade parfema, kolonjskih voda i drugih mirisa. Danas postoji čitav niz čuvenih skupocenih parfema koje bi mnoge žene volele da imaju u svojoj kolekciji. Koji je vaš omiljeni parfem?

Ostavite komentar

Misli poznatih

Sudbina svih stvari je da nestanu. Ostaje, međutim, priča.

Danilo Nikolić

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Džepne maramice, koje su se prvi put pojavile u Veneciji, služile su za brisanje lica i rasterivanje muva.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Vrlo hitno i povoljno ne prodajem ništa!!!

Još viceva...

Na današnji dan

490. p. n. e. - Ratnik Fidipides pretrčao je rastojanje od Maratonskog polja do Atine kako bi saopštio pobedu...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Pripremate se za duži odmor, ali porodične obaveze ne dozvoljavaju da slobodno vreme iskoristite na adekvatan način. Ne dozvolite da vas okolnosti izbace iz ravnoteže, već ih shvatite kao sastavni deo...