Oružje za zavođenje


U moderno doba, baš kao i hiljadama godina ranije, prilikom doterivanja i ulepšavanja pripadnice lepšeg pola ne mogu da zaborave jednu od najvažnijih stvari – parfem.
Danas ih ima najrazličitijih i po mirisu i po ceni, a proizvođači ovih prijatnih i delikatnih stvarčica utrkuju se među sobom u izradi što boljeg parfema koji će osvojiti sve. Parfeme su, prema nekim istorijskim podacima, počeli da koriste drevni Egipćani pre nekoliko hiljada godina, ali isključivo u ritualne i verske svrhe. Pravili su ih od ulja i sokova biljaka, izrađujući svojevrsne mešavine prijatnih mirisa kojima su se mazali tokom rituala i različitih obreda. Oko 2000. godine pre naše ere parfemi su pravljeni i korišćeni najčešće za ceremonije pročišćenja. Pet vekova kasnije, parfimisane kreme, ulja i toaletne vode, kao i sličnu kozmetiku Egipćanke su počele da upotrebljavaju prilikom proslava, raznih festivala i drugih svetkovina. Takođe, mirisi su u to doba postali popularni i kao sredstvo za zavođenje. U to vreme parfem je počeo da se koristi i u Grčkoj, Rimskom carstvu, ali i u islamskom svetu.
U starom Rimu mirišljave kreme i parfemi bili su veoma cenjeni, a žene i devojke su ih rado koristile. S propadanjem Rimskog carstva parfem je potonuo u zaborav, da bi, prema nekim istorijskim podacima, ponovo postao popularan tek u dvanaestom veku. Na Starom kontinentu pravi stručnjaci u spravljanju čarobnih mirisa bili su, naravno, Francuzi. U četrnaestom i petnaestom veku postojalo je više radionica u kojima su na osnovu tajnih receptura stvarani mirisi, a sastojke ovih parfema majstori su ljubomorno čuvali od konkurencije. S vremenom su se na tržištu pojavile i parfimisane pomadice, a 1656. godine Francuskinje su počele da koriste i specijalne mirisne rukavice. Ova država je vrlo brzo postala čuvena po parfemima, a dvor Luja Petnaestog postao je poznat kao – parfimisani dvor.
U vekovima koji su usledili, od izrade parfema napravljena je prava industrija, a ovaj pronalazak stekao je popularnost širom Evrope, kao i na drugim kontinentima. Napretkom tehnologije omogućeni su i novi načini izrade parfema, kolonjskih voda i drugih mirisa. Danas postoji čitav niz čuvenih skupocenih parfema koje bi mnoge žene volele da imaju u svojoj kolekciji. Koji je vaš omiljeni parfem?

Ostavite komentar

Misli poznatih

Glumci ne vole kada ih ubijaju u drugom činu drame koja ima četiri čina.

Ilja Iljf (Jevgenij Petrovič Katajev),  ruski pisac (1897-1937)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Stari Egipćani bili su veoma privrženi svojim kućnim ljubimcima. Kada bi im uginula mačka, oni su u znak žalosti brijali obrve, a zbog smrti psa brijali su celo telo.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Šta se desi policajcu kada pojede komarca?
Ima više mozga u stomaku nego u glavi.

Još viceva...

Na današnji dan

1844. - U broju 76. "Serbskih novina" objavljen je članak Matije Bana - "Vazduhoplovlje" - prvi pisani dokument...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Rešavate bitne stvari, ali po cenu nerviranja. Nikako ne shvatate ponašanje osoba sa kojima ste u direktnoj vezi. Mislite da se one ne udubljuju dovoljno u probleme, a zapravo ste vi preterali sa udubljiv...