Da li je samozadovoljavanje štetno?

Neverovatno je koliki broj mitova o samozadovoljavanju postoji, u vidu pričica za plašenje male dece. To i ne bi bio problem kad bi se radilo o temi o kojoj je lako pričati, ali samozadovoljavanje i dalje spada u "svi to rade, ali se nikom ne priča o tome" kategoriju, i onda, dok ne znate dovoljno, ni sami niste sigurni u šta da verujete.
Mitovi o samozadovoljavanju su uglavnom na "ako piješ kafu, porašće ti rep" nivou – "oslepećeš ako to pipaš", "porašće ti dlake na dlanovima ako to radiš" i slično. I mada će malo ko poverovati da će zaista oslepeti ako se samozadovoljava, mnogi će se bojati da to rade, biće im neprijatno, a zbog neznanja, nije isključeno ni da se neko tako povredi ili dobije neku infekciju.
Dakle: da li je samozadovoljavanje štetno? U principu ne samo da nije štetno već može da bude i veoma korisno. Prijatno je, opušta, u tome se uživa, a može vam biti i od velike pomoći da otkrijete šta je to što vam u seksu prija, šta ne, šta vas ostavlja ravnodušnim… I to lično istraživanje obavljate sami, bez straha od toga da ćete ispasti ovakvi ili onakvi pred nekim, bez obaveze da mislite i na još nečije zadovoljstvo. Naravno, vođenje ljubavi s nekim je mnogo bolje, ali i samozadovoljavanje prija, i može vas pripremiti na to da više uživate jednom kad stupite u intimne odnose s nekim, jer je prilično teško staviti nekom do znanja u čemu uživate ako ni sami to ne znate, a ma koliko vas neko voleo, ne može automatski da zna šta je to što vam prija.
A moguće opasnosti od samozadovoljavanja? Opasnosti nema, ako upotrebite zdrav razum. Dakle, bez korišćenja oštrih predmeta ili bilo čega što bi vas moglo povrediti; to uključuje i dugačke nokte, ako ne želite da ih skratite, budite veoma pažljivi. Tako ćete izbeći fizičke povrede. Što se infekcija tiče, tu je dovoljno da vodite računa o higijeni, to jest da vam ruke i bilo šta što koristite budu čisti. I to je to.
Uživajte!

3 komentara

  • Tanja S.

    Koje se infekcije mogu dobiti samozadovoljavanjem? I da li je štetno tokom menstruacije?

  • Samra Muminović

    Da li samozadovoljavanjem može da se oduzme nevinost?

  • Nataša Gajić

    Da ukazuje i otkriva, to stoji, ali “osušiće vam se kičma” ubrzo. Drugim riječima, bićete suviše meki i porozni za sve za šta je potrebno manje truda i volje, a teški za ozbiljniji postupak. Malo čvrstine i žestine u nastupu, obostrane, i sve se da postići i “odraditi,”, na uzajamno zadovoljstvo. Bar vjerujem u to, a i pokušavam, nije da ne!

Ostavite komentar

Misli poznatih

Na pitanje šta je film, ja uvek odgovaram isto: izražavanje osećanja.

Žan Lik Godar,  francuski reditelj (rođen 1930)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Prema jednoj američkoj studiji, poznati začini origano, cimet i kim ne samo da poboljšavaju ukus jela, odnosno kolača, već uništavaju i bakterije.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Uđe Crnogorac u poslastičarnicu i pita konobara:
- Šta imaš od kolača?
- Samo momenat.
- Dobro, daj mi dva momenta i čašu vode.

Još viceva...

Na današnji dan

1189. - Krunisan je engleski kralj Ričar Lavlje Srce iz dinastije Plantageneta, hrabar i neustrašiv vladar koji...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Ne želite da vas okolina vidi kad vam nije ni do čega, pa se povlačite u svoj svet, u kom radite stvari koje vam pričinjavaju zadovoljstvo. Jedan od uzroka loše volje je izvestan zdravstveni problem ili...