Da li je samozadovoljavanje štetno?

Neverovatno je koliki broj mitova o samozadovoljavanju postoji, u vidu pričica za plašenje male dece. To i ne bi bio problem kad bi se radilo o temi o kojoj je lako pričati, ali samozadovoljavanje i dalje spada u "svi to rade, ali se nikom ne priča o tome" kategoriju, i onda, dok ne znate dovoljno, ni sami niste sigurni u šta da verujete.
Mitovi o samozadovoljavanju su uglavnom na "ako piješ kafu, porašće ti rep" nivou – "oslepećeš ako to pipaš", "porašće ti dlake na dlanovima ako to radiš" i slično. I mada će malo ko poverovati da će zaista oslepeti ako se samozadovoljava, mnogi će se bojati da to rade, biće im neprijatno, a zbog neznanja, nije isključeno ni da se neko tako povredi ili dobije neku infekciju.
Dakle: da li je samozadovoljavanje štetno? U principu ne samo da nije štetno već može da bude i veoma korisno. Prijatno je, opušta, u tome se uživa, a može vam biti i od velike pomoći da otkrijete šta je to što vam u seksu prija, šta ne, šta vas ostavlja ravnodušnim… I to lično istraživanje obavljate sami, bez straha od toga da ćete ispasti ovakvi ili onakvi pred nekim, bez obaveze da mislite i na još nečije zadovoljstvo. Naravno, vođenje ljubavi s nekim je mnogo bolje, ali i samozadovoljavanje prija, i može vas pripremiti na to da više uživate jednom kad stupite u intimne odnose s nekim, jer je prilično teško staviti nekom do znanja u čemu uživate ako ni sami to ne znate, a ma koliko vas neko voleo, ne može automatski da zna šta je to što vam prija.
A moguće opasnosti od samozadovoljavanja? Opasnosti nema, ako upotrebite zdrav razum. Dakle, bez korišćenja oštrih predmeta ili bilo čega što bi vas moglo povrediti; to uključuje i dugačke nokte, ako ne želite da ih skratite, budite veoma pažljivi. Tako ćete izbeći fizičke povrede. Što se infekcija tiče, tu je dovoljno da vodite računa o higijeni, to jest da vam ruke i bilo šta što koristite budu čisti. I to je to.
Uživajte!

3 komentara

  • Tanja S.

    Koje se infekcije mogu dobiti samozadovoljavanjem? I da li je štetno tokom menstruacije?

  • Samra Muminović

    Da li samozadovoljavanjem može da se oduzme nevinost?

  • Nataša Gajić

    Da ukazuje i otkriva, to stoji, ali “osušiće vam se kičma” ubrzo. Drugim riječima, bićete suviše meki i porozni za sve za šta je potrebno manje truda i volje, a teški za ozbiljniji postupak. Malo čvrstine i žestine u nastupu, obostrane, i sve se da postići i “odraditi,”, na uzajamno zadovoljstvo. Bar vjerujem u to, a i pokušavam, nije da ne!

Ostavite komentar

Misli poznatih

Ma šta lepo rekli o nama, to za nas neće biti ništa novo.

Fransoa la Rošfuko,  francuski moralista (1613-1680)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Cvet lala naziva se još i tulipan. Latinski naziv 'tulipa' nastao je od persijske reči 'dulbant', što znači turban, na šta ovaj cvet i podseća. Od latinskog 'tulipa' nastali su nazivi za lalu u mnogim jezicima, pa i naš izraz tulipan. Prve lukovice lale stigle su u Evropu iz Istanbula.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Našli pandura mrtvog u Morači. Sutradan mu u džepu pronađu listić na kojem piše: "Skokni preko Morače po burek."

Još viceva...

Na današnji dan

1452. - Odštampana je prva knjiga.

1630. - Prvi put je izvršena smrtna kazna u SAD-u...

Još događaja...

Horoskop

Vaga

Prijatelji vam pomažu. Pošto vas samoća ubija, pokušavate da budete u društvu. Ne preterujte sa pričanjem o svojim problemima, jer će se oni do kojih vam je stalo razbežati. Ne zaboravite da ste i za d...