Da li je samozadovoljavanje štetno?

Neverovatno je koliki broj mitova o samozadovoljavanju postoji, u vidu pričica za plašenje male dece. To i ne bi bio problem kad bi se radilo o temi o kojoj je lako pričati, ali samozadovoljavanje i dalje spada u "svi to rade, ali se nikom ne priča o tome" kategoriju, i onda, dok ne znate dovoljno, ni sami niste sigurni u šta da verujete.
Mitovi o samozadovoljavanju su uglavnom na "ako piješ kafu, porašće ti rep" nivou – "oslepećeš ako to pipaš", "porašće ti dlake na dlanovima ako to radiš" i slično. I mada će malo ko poverovati da će zaista oslepeti ako se samozadovoljava, mnogi će se bojati da to rade, biće im neprijatno, a zbog neznanja, nije isključeno ni da se neko tako povredi ili dobije neku infekciju.
Dakle: da li je samozadovoljavanje štetno? U principu ne samo da nije štetno već može da bude i veoma korisno. Prijatno je, opušta, u tome se uživa, a može vam biti i od velike pomoći da otkrijete šta je to što vam u seksu prija, šta ne, šta vas ostavlja ravnodušnim… I to lično istraživanje obavljate sami, bez straha od toga da ćete ispasti ovakvi ili onakvi pred nekim, bez obaveze da mislite i na još nečije zadovoljstvo. Naravno, vođenje ljubavi s nekim je mnogo bolje, ali i samozadovoljavanje prija, i može vas pripremiti na to da više uživate jednom kad stupite u intimne odnose s nekim, jer je prilično teško staviti nekom do znanja u čemu uživate ako ni sami to ne znate, a ma koliko vas neko voleo, ne može automatski da zna šta je to što vam prija.
A moguće opasnosti od samozadovoljavanja? Opasnosti nema, ako upotrebite zdrav razum. Dakle, bez korišćenja oštrih predmeta ili bilo čega što bi vas moglo povrediti; to uključuje i dugačke nokte, ako ne želite da ih skratite, budite veoma pažljivi. Tako ćete izbeći fizičke povrede. Što se infekcija tiče, tu je dovoljno da vodite računa o higijeni, to jest da vam ruke i bilo šta što koristite budu čisti. I to je to.
Uživajte!

3 komentara

  • Tanja S.

    Koje se infekcije mogu dobiti samozadovoljavanjem? I da li je štetno tokom menstruacije?

  • Samra Muminović

    Da li samozadovoljavanjem može da se oduzme nevinost?

  • Nataša Gajić

    Da ukazuje i otkriva, to stoji, ali “osušiće vam se kičma” ubrzo. Drugim riječima, bićete suviše meki i porozni za sve za šta je potrebno manje truda i volje, a teški za ozbiljniji postupak. Malo čvrstine i žestine u nastupu, obostrane, i sve se da postići i “odraditi,”, na uzajamno zadovoljstvo. Bar vjerujem u to, a i pokušavam, nije da ne!

Ostavite komentar

Misli poznatih

Ženimo se po nagonu, a razvodimo po razumu.

Vilijem Šekspir,  engleski dramski pisac (1554-1616)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Drvo sekvoja dobilo je ime po Indijancu koji je sastavio azbuku za Čirokije, najveće severnoameričko pleme.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Uhvatila plavuša zlatnu ribicu. Ribica joj obeća:
- Ako me pustiš, ispuniću ti tri želje.
A plavuša upita:
- A koje?

Još viceva...

Na današnji dan

1844. - U broju 76. "Serbskih novina" objavljen je članak Matije Bana - "Vazduhoplovlje" - prvi pisani dokument...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Rešavate bitne stvari, ali po cenu nerviranja. Nikako ne shvatate ponašanje osoba sa kojima ste u direktnoj vezi. Mislite da se one ne udubljuju dovoljno u probleme, a zapravo ste vi preterali sa udubljiv...