Izgled vaših intimnih delova (1)

Kada dospete u pubertet, vaše telo počne da se menja ubrzanim tempom. To može da zabrine, jer niste sigurni da li se menja onako kako bi trebalo ili nešto tu nije u redu. Posebno umeju da brinu intimni delovi tela, pošto tu baš i niste u prilici da sebe uporedite s drugima.
Kad telo počne brzo da se menja, to ume da uplaši. Verovatno vas je neko već upozorio da vas u ovom životnom periodu očekuju promene na telu, ali jedno je kad vam neko to kaže, a nešto sasvim drugo kada to počne stvarno i da se dešava. Uobičajen postupak kojim proveravamo da li je sve u redu jeste da sebe poredimo s drugima, pa tako posmatrate svoje vršnjake i gledate da li se i koliko vaše promene razlikuju od njihovih. Onda dođe strah kad vidite da nešto kod vas nije kao kod nekog drugog, ali i to se može rešiti – pitate roditelje kako su oni izgledali u vašim godinama, pitate ih da li je normalno da se menjate tako-i-tako, i najčešće saznate da jeste, da stvari mogu da budu i ovakve i onakve i da je i jedno i drugo normalno, baš kao što je normalno da neko ima plave oči, neko smeđe, zelene… Ali, s intimnim delovima tela, kao što su genitalije, već je druga priča.
Neki i ne obrate mnogo pažnje na to kako im se intimni delovi tela razvijaju. U redu, pojavljuju se malje, neki delovi postaju veći, raste osetljivost na dodir (i to dobijate razne vrste osetljivosti!), ali neki jednostavno ne zagledaju. A neki budu radoznali (dobro je biti radoznao, to je vaše telo i treba ga poznavati), pogledaju i upitaju se da li je tu sve kako treba. Da li taj tu deo treba da bude tako veliki, ili tako mali? Kako to saznati? Teško da ćete, recimo, da zagledate vulvu vaše najbolje drugarice da biste videli da li liči na vašu. Nije naročito verovatno ni da ćete je ispitivati o tome; "Izvini, da li su tvoje male usmine, znaš, male, ili su malo duže, čak i vire preko velikih?", baš i nije uobičajeno pitanje.
Sutra pročitajte kako da rešite ovu dilemu – dobar znak je već i to što se interesujete za svoje telo i proveravate da li je sve u redu s njim.

Ostavite komentar

Ostavite komentar