Kad grudi bole

U pubertetu se telo ubrzano menja i razvija, što već samo po sebi može da izazove nespokojstvo, dok se tinejdžeri pitaju da li im se telo menja onako kako treba da se menja. Ukoliko su promene bolne, to tek izaziva strah, jer je bol obično signal da nešto nije u redu. Ipak, nekada bol nije signal za uzbunu.

Devojkama se može desiti da ih bole grudi, što može prilično da ih zabrine. Za bolove u grudima tokom menstruacije ili pred menstruaciju uglavnom pre ili posle saznaju da nisu neuobičajena pojava, a i bez toga primete da nakon menstruacije bolovi prođu sami od sebe, pa se naviknu da to nije za zabrinjavanje. Međutim, bol u grudima koji nije povezan s “onim danima” i te kako ume da isprepada, naročito ako o tome razgovaraju s drugaricama i saznaju da one takve bolove ne osećaju.

Srećom, ni ovde nema razloga za strah. Radi se samo o tome da su nekim devojkama grudi osetljivije nego nekim drugim. Potrebno je nekoliko godina da grudi završe s rastom, a bol se obično javi, ako se javi uopšte, onda kada grudi počnu da rastu. Slično kao što će u toku menstruacije neke devojke stomak boleti više, neke manje, a neke neće boleti uopšte, tako će i grudi tokom rasta neke devojke boleti, a neke neće.

Korisno je u takvoj situaciji porazgovarati s majkom, pitati je kakva su njena iskustva bila, pošto se često desi da i ćerka doživi slično (ili se može desiti da čujete da su vašu tetku, baku ili neku drugu ženu u porodici jako bolele grudi dok su rasle). Ako strah ostane, ili želite da budete potpuno sigurne, možete razgovarati i s ginekologom – pored toga što može sve precizno da vam objasni, može i da vas pregleda i da proveri da li se tu dešava nešto što ne bi trebalo. A može i da vas posavetuje koje sredstvo smete da pijete da biste bolove ublažile, dok vam grudi ne porastu još malo i ne prestanu da bole.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Teže je primiti savet nego odbiti poklon.

Žorž Sand,  francuska novelistkinja i novinar (1804–1876)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

"Belo čudovište troši ogromne količine vode i električne energije" - govorilo se kad su se pojavili prvi frižideri. Firma AEG proizvela je prvi frižider 1911. godine. Zbog velikih troškova, ti prvi frižideri bili su dostupni samo veoma imućnima. Tek 1925. izrađuju se moderniji i po ceni dostupniji frižideri.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Pita sin tatu:
- Tata, tata, šta je to tranvestit?
- Ne znam, sine, pitaj mamu neka ti on kaže.

Još viceva...

Na današnji dan

1814. - Zbog nasilja i nameta Turaka, u Požeškoj nahiji izbila je Hadži-Prodanova buna. Pošto su se Srbi kod...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Problemi u porodici dovedeni su do usijanja. Napokon se nešto dešava, što na najbolji mogući način ublažava vaše brige i strepnje. Dan je u znaku prijatnih vesti i događaja, ali i pravljenja zajedničkih p...