Matursko veče (saveti za devojke)


Došao je i taj važan dan. Da tvoje matursko veče ne bi izgledalo kao jedan od onih košmarnih snova u kojima se ništa ne odvija kako treba, potrebno je da se pripremiš na vreme.
Šta obući – Izgled modernih maturskih haljina se menja iz godine u godinu. Devojkama je odeća za matursko veče izuzetno bitna pa će se u skladu sa tim potruditi da svaki detalj bude na svom mestu. Da tu harmoniju ne bi kvarila haljina sa elementima koji su odavno OUT, kupi par dobrih (čitaj: stranih) modnih magazina i prelistaj ih. Međutim, kako matura sama po sebi predstavlja ogroman trošak za tvoju porodicu, preporučujemo ti da se o najnovijim svetskim trendovima informišeš na mnogo lakši način – pomoću rubrike Moda koju radimo u okviru Magazina Internet Krstarice. Za kratko vreme ćeš imati uvid u to koji su najaktuelniji elementi u odevanju. Neka ti to posluži kao inspiracija ili kao vodič pri kupovini. Haljinu možeš da sašiješ, ali je često jednostavnije rešenje kupovina po lokalnim i onim manje lokalnim buticima. Procunjaj po njima i probaj čak i one haljine koje ti na prvi pogled ne deluju kao nešto što bi ti lepo stajalo. Odeća drugačije izgleda na vešalici a drugačije na tebi.
Modni dodaci – Osamdesete jesu u trendu, ali ogromne minđuše koje više liče na luster tvoje babe nego na nešto što je cool, svakako nisu. Sigurno svuda oko sebe viđaš devojke sa velikim srebrnim alkama – to su jedine velike minđuše koje dolaze u obzir, ali najprikladnija varijanta su neke male, elegantne naušnice. Pre maturske večeri isprobaj čarape da bi se uverila da je boja prikladna i da odgovara ostatku toalete. Ponesi malu torbicu u koju ćeš staviri ruž, maramice, novac, rezervni par čarapa i, ako to želiš, foto-aparat.
Fotografije – Maturske večeri ne prolaze bez fotografa, ali ne bi bilo loše da se škola informiše o tome koliko oni naplaćuju svoje usluge. I za ovu svrhu bi trebalo da obezbediš dovoljno novca.
Kosa/nokti/šminka – Mnoge devojke obavljaju ovaj deo priprema kod profesionalaca. Postoje saloni koji nude sve tri usluge. Ako ne nađeš takav, zakaži posete kod frizera i kod kozmetičara. Prelistaj magazine ili porazgovaraj sa drugaricama da bi dobila neku ideju. Ako se odlučiš da sama završiš ove poslove, obavezno eksperimentiši par dana pre proslave. Naravno, šminkanje ide posle sređivanja frizure. Ne zaboravi da staviš dezedorans sa produženim trajanjem!
Matursko veče bi trebalo da bude veče za pamćenje, ali ne za pamćenje samo po tome koliko si novca dala za matursku haljinu. Znamo da si trenutno u frci i da ti je bitno da se dobro „skockaš“ za sam događaj, ali pokušaj da se opustiš. Uživaj maksimalno, jer to bi matursko veče i trebalo da bude – jedno veliko uživanje koga ćeš se rado sećati. Želimo ti da se lepo provedeš!

Pogledajte komentare (8)

8 komentara

 • Sandra S

  Za sve punije devojke treba haljina koja je šira i cipele koje su sa dužom potpeticom.

 • Nataša Radošević

  Iako imam tek 13 godina, sad sam 7. razred, možda nekome mogu pomoći. Što se tiče ovog za krupnije devojke, ja bih izabrala haljinu do kolena ili malo dužu, nikako usku, nego neku elegantnu i otmenu.

 • Jana N

  A šta da rade devojke koje su malo punije? Niste to pomenuli. Kako da kombinujemo ukoliko želimo da obučemo pantalone?

 • Nina Šaponjić

  Baš ste me smirili, ali opet sam u frci. Potrebne su mi „srebrne“ sandale, a nikako da se odlučim za visinu štikle. U aprilu sam napunila 14 godina. Mlađa sam od drugarica iz razreda, a one skoro sve spremaju visoke štikle. Kako ću ja izgledati i hodati u takvum sandalama? Pozdrav!

 • Milica Vojvodić

  Mislim da svaka devojka treba za maturu da obuče ono u čemu će se prikladno osećati bez obzira na modu, ne mora sve što je skupo i moderno da bude i lepo i da dobro izgleda. To i ne mora da bude haljina. Ja neću prelistavati nikakve magazine, znam šta mi dobro stoji i u čemu se prijatno osećam. Moj moto je – jednostavno, ali lepo.

 • Jovana Branković

  Za one koji nisu bili u prilici da osete tremu pred maturu, zahvaljujući ovom članku sada vide.

 • Bojana Jovanović

  Sad sam još više zbunjena.

 • Maja D

  Prilično opšti članak, trebalo je ipak pisati nešto konkretnije, recimo, gde se može naći inspiracija za maturske haljine i cipele, neki predlozi, kakve su haljine u modi…

Ostavite komentar