O tamponima za neupućene (2)

Juče smo pisali o tome kako se tamponi koriste. Danas možete saznati nešto više o tome koliko često ih treba menjati, kao i da li upotreba tampona ugrožava vaše zdravlje (ne ako ga pravilno koristite).
Svaka veličina tampona prilagođena je količini odliva menstrualne krvi, pa tako za jako krvarenje služe “super” tamponi, za srednje “normalni”, a za slabo “mini”. Trebalo bi koristiti onu veličinu tampona koja odgovara količini krvi koja izlazi, nipošto veći nego što je potrebno “da bi duže trajao” (ovakav način razmišljanja može da dovede do infekcije, što je rizik koji postoji ukoliko predugo koristite isti tampon – ili isti uložak). Sad, ukoliko možete, jer ste još uvek nevine, da koristite samo “mini” tampone, ni to nije problem, samo ćete ih tokom dana jačeg krvarenja nešto češće menjati.
Tamponi se, u principu, menjaju na tri do šest sati. Ako je jako krvarenje, a vi koristite male tampone, može da bude potrebno promeniti ga i na dva sata. U danima manjeg krvarenja tampon može da se menja na šest do osam sati. Možete ih koristiti i u toku noći, pošto se u toku spavanja krvarenje uspori – stavite tampon pre spavanja i promenite ga čim ujutro ustanete. Nekada je tampone bilo neophodno menjati svaki put kad mokrite, ali s ovim tamponima koji su danas u upotrebi to nije neophodno.
I stavljanje i vađenje tampona je potpuno bezbolno. Ukoliko boli dok ga stavljate, nešto radite kako ne treba (previše grubo ga stavljate, na primer, ili se niste dovoljno opustile), a ako boli kad ga vadite, najverovatnije se radi o tome da ga vadite prerano, dok je još uvek suv ili polusuv i zbog toga nedovoljno omekšan za izvlačenje (neki kažu da vađenje tampona boli ako ga predugo ostavite u vagini jer se tada krv koju su upili skori, ali to nije tačno – u toploj, vlažnoj unutrašnjosti vagine krv koju je tampon upio ne može da se skori, tako da tada vađenje nimalo ne boli, samo rizikujete, pored infekcije zbog predugog stajanja, da vam višak krvi napravi fleku).
Za one koji se boje: upotreba tampona, ako ih koristite prema uputstvu, čistim rukama, redovno menjate i ne zaboravite da ih izvučete nakon upotrebe i bacite, ne ugrožava zdravlje, uz mogući izuzetak veoma retkog toksičnog šok-sindroma (simptome imate opisane u svakom pakovanju tampona), do koga može da dovede to što vam jedan isti tampon predugo (12 sati, ili više, nekad i nekoliko dana) ostane u telu.

Ostavite komentar

Misli poznatih

Za časnog čoveka i ozbiljnog muškarca, otadžbina je skup obaveza, i u ratu, i u miru, uvek.

Vojvoda Petar Bojović

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Erupcija vulkana Timbore, u Indoneziji, koja se dogodila 1815. godine bila je jedna od najsnažnijih u istoriji. U toj erupciji kupa vulkana smanjila se za 1.000 metara. Energija koja je prilikom toga bila oslobođena mogla bi da se uporedi sa eksplozijom 600.000 vodoničnih bombi.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Šta kaže Crnogorac kad zatekne ženu sa švalerom u krevetu?
- Viđu budale đe se znoji na tuđu muku.

Još viceva...

Na današnji dan

331. p. n. e. - Aleksandar Veliki porazio je persijskog cara Darija u bici kod Gaugamele, antičkog naselja u...

Još događaja...

Horoskop

Vaga

Pošto imate osećaj da se okolina prema vama ponaša svirepo, želite da uzvratite istom merom. Morate razraditi taktiku, jer je današnji problem ozbiljniji nego što pretpostavljate. U odnosima sa suprotni...