Samozadovoljavanje i nevinost

Samozadovoljavanje je jedna od onih stvari koje mnogi rade, a niko nema baš žarku želju da priča o tome, još i manje da kaže nekome da to radi. A to ume da stvori problem, jer vas ostavi s mnogim nedoumicama, recimo, da li samozadovoljavanjem može da se izgubi nevinost.
Najkraći odgovor na to pitanje je: može, mada se retko dešava. "Gubljenje nevinosti" je, zapravo, probijanje himena (devičnjaka) – to je ono što devojkama delimično prekriva vaginalni otvor – ako prilikom samozadovoljavanja koristite neki predmet, moguće je da tim predmetom probijete himen. Ukoliko to uradi, devojka, tehnički gledano, više ne bi bila devica, iako nije imala seksualne odnose. Ali, kao što smo već rekli, tako nešto se retko dešava, jer devojke uglavnom biraju nežnije načine za samozadovoljavanje.
Ono što bi trebalo da bude znatno veća briga od gubitka nevinosti jeste higijena. Ukoliko vam intimni delovi nisu čisti, ili vam ruke nisu čiste, ili predmeti koje koristite (ako koristite neki predmet) nisu čisti, moglo bi da dođe do infekcije, mogle biste same sebe da zarazite. Samozadovoljavanje samo po sebi nije štetno, naprotiv; omogućava vam da istražite sopstveno telo, što je najnormalnija stvar na svetu, omogućava vam da otkrijete šta vam prija, šta vam smeta, prema kakvom dodiru ste ravnodušne (sve navedeno može, s vremena na vreme, da se promeni), omogućava vam da uživate… I to je sve super.
Međutim, nije super to što može doći do infekcije ako vam, recimo, zbog prljavih ruku u vaginu dospeju neke bakterije kojima tu nije mesto. A onda dođu svrab, peckanje, pojačano lučenje sekreta ili neki drugi simptomi infekcije, i bude vas užasno blam zbog svega toga (ako vam se tako nešto desi, idite kod ginekologa, ginekolog će videti o kakvoj se tačno infekciji radi i dati vam odgovarajuće lekove – u najvećem broju slučajeva, ako odete kod ginekologa čim osetite tegobe, lečenje čak i ne potraje dugo). Zato, molimo vas, vodite računa o ličnoj higijeni – gubljenje nevinosti kao takvo, čak i ako vam se to desi, ne pravi zdravstvene probleme, dok infekcije, naročito nelečene, umeju i te kako da ih naprave.

3 komentara

  • Fiona

    Jasmina, to što si gurnula prst tamo dolje, ne znači da si izgubila nevinost, ali može i to biti ako te je jako boljelo dok si gurala. Ako te boli kada to radiš, stani. Možeš se samozadovoljavati na razne načine (vibrator…). Ako ti je teklo malo krvi, ne mora značiti da si izgubila nevinost.

  • Nevena Simić

    Jesi li probila himen? Ako jesi, onda više nisi nevina.

  • Jasmina Janković

    Ja se često samozadovoljavam, i to mi baš prija, ali nešto me muči. Nedavno sam slučajno, ne pazeći, stavila prst unutra pa sad ne znam da li to znači da sam izgubila nevinost?

Ostavite komentar

Misli poznatih

Čuda se ne događaju u suprotnosti s prirodom, nego samo s onim što mi podrazumevamo pod prirodom.

Sv. Avgustin,  latinski filozof (354–430)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Od 18. veka muškarci i žene počeli su da nose donje rublje. Žene su u to vreme nosile midere s učvršćivačima od čelika ili ribljih kostiju koje su napustile tek pošto je 1896. godine osnovano prvo evropsko "Društvo za pojednostavljenje ženske odeće", koje se zalagalo za odbacivanje midera.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Idu dva ćelava čoveka ulicom i pitaju se ko je ćelaviji.
Onaj koji ima veću glavu.

Još viceva...

Na današnji dan

490. p. n. e. - Ratnik Fidipides pretrčao je rastojanje od Maratonskog polja do Atine kako bi saopštio pobedu...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Pripremate se za duži odmor, ali porodične obaveze ne dozvoljavaju da slobodno vreme iskoristite na adekvatan način. Ne dozvolite da vas okolnosti izbace iz ravnoteže, već ih shvatite kao sastavni deo...