Solarijum – šta je zgodno znati

Uprkos stalnim opomenama o štetnosti solarijuma, mnogi ga i dalje posećuju. Postoje i pravi zavisnici od bronzanog tena (po mogućnosti, u toku cele godine), preplanulog tela, nalik na latinoameričke lepotice i manekenke sa kalendara (jeste li znali da te manekenke koriste kreme za samotamnjenje i da uopšte ne izlaze na sunce – jer sunce oštećuje kožu i čini da ona brže stari, a njima od lepote zavisi posao?). Upozorenja, čini se, nemaju nikakvog efekta; posledice preteranog izlaganja suncu i solarijumu mogu se osetiti tek kroz 30 godina (u obliku raka kože), a ko još razmišlja tako daleko? Glavno je sada lepo izgledati; tridesetak godina je predugačak period da bi se o njemu mislilo. Ukoliko već ne možemo da vas odgovorimo od solarijuma, pokušajte makar da se pridržavate nekih pravila kako biste smanjili štetu.

Ne bi trebalo da posećujete solarijum češće nego dvaput nedeljno; čak i ako imate izuzetno otpornu kožu, nipošto nemojte ostajati u solarijumu duže od 20 minuta. Ono što će vam prilično nastradati u solarijumu jeste kosa (postaće lomljiva i izgubiti sjaj i vitalnost) – zato je dobra ideja da je od korena do vrha zaštitite pamučnom maramom ili kapom.

Slaba tačka su vam i usne, jer koža usana ne stvara melanin, koji ima zaštitnu ulogu. Ukoliko ne želite da vam se usne isuše i izgube prirodnu boju, namažite ih balsamom sa UV zaštitom. UV zraci iz solarijuma oštećuju i mrežnjaču oka (sigurni ste da i dalje želite u solarijum?). Tu vam ne pomaže ni da zatvorite oči i vežete crnu traku preko njih – štetni zraci će i dalje prodirati. Dobra ideja je da koristite naočari za sunce sa jakim UV filtrom, baš kao da ste na pravom sunčanju.

Pre solarijuma trebalo bi da dobro operete i obrišete kožu. Budite veoma oprezni sa parfemima, dezodoransima i drugim parfimisanim proizvodima – najbolje je da ih u solarijumu ne koristite uopšte, jer su mnogi od njih osetljivi na veštačko sunce i mogu vam ostaviti pigmentne fleke na koži. Nakon solarijuma, bilo bi dobro da blago hidrirate kožu; pored toga, deset sati nakon solarijuma nemojte koristiti one zanimljive kozmetičke stvarčice kao što su piling, alkoholni losioni i kreme dubinskog dejstva.

Ukoliko već ne možete da odolite preplanulom telu preko cele godine, makar se zaštitite koliko možete…

Ostavite komentar

Misli poznatih

Lakše bismo vaspitavali decu kad bi ona imala samo uši, a ne i oči. Tucite svoje dete čim primetite da liči na vas.

Dušan Radović

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Igranje šaha naslepo, tj. bez gledanja na tablu, bilo je poznato u Persiji i Indiji još u VIII veku.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Igraju dva policajca fudbal i jedan pobedi. A drugi će na to:
- Nije bilo fer, ajde da se ponovo podelimo!

Još viceva...

Na današnji dan

490. p. n. e. - Ratnik Fidipides pretrčao je rastojanje od Maratonskog polja do Atine kako bi saopštio pobedu...

Još događaja...

Horoskop

Devica

Pripremate se za duži odmor, ali porodične obaveze ne dozvoljavaju da slobodno vreme iskoristite na adekvatan način. Ne dozvolite da vas okolnosti izbace iz ravnoteže, već ih shvatite kao sastavni deo...