Žuti šećer bolji od belog?

Kada se priča o tome šta je zdrava hrana, možete da čujete mnogo različitih mišljenja. Neka od njih su sasvim tačna, ali postoje i poluistine, kao i pričice koje će raširiti proizvođači određene vrste hrane da bi bolje prodali svoj proizvod. A ne možete uvek znati šta je tačno. Recimo, priča o šećeru – najčešće se govori da je beli šećer štetan i da bi umesto njega trebalo konzumirati žuti. Koliko je to zaista tačno?

Ne baš. Jeste, priča se da ono što je belo treba izbaciti iz ishrane – misli se na beli šećer, beli pirinač (umesto njega treba jesti smeđi, integralni), beli hleb (zdraviji je crni), ali između belog i žutog šećera nema mnogo razlike. Žuti šećer zanimljivije izgleda i zbog tog izgleda može da deluje zdravije, ali nije stvar u izgledu. Kad je o hrani reč, stvar je u sastavu – a beli i žuti šećer se po sastavu skoro i ne razlikuju.

Beli šećer se proizvodi od šećerne repe, dok se žuti šećer proizvodi od šećerne trske, ali i jedan i drugi se većinom sastoje od saharoze. Saharoza je štetna u preteranim količinama, kao što je štetno kada se prejedete slatkiša, i biće štetna kakvog god da je porekla.

Neki ljudi će dati prednost žutom šećeru jer im lepše izgleda i jer im je ukusniji (pošto je karamelizovan). U tom smislu, sasvim je u redu i ako se vama žuti šećer dopada više nego beli – samo nemojte da se zavaravate da je od belog i zdraviji, a naročito nemojte da se zavaravate da možete, bez ikakvih negativnih posledica, da ga tamanite u neograničenim količinama. To što ubrzo nećete moći da uđete u omiljene farmerke pokazaće vam koliko grešite.

Sad, ako ćete žuti šećer konsumirati u umerenim količinama, to je već druga priča; ima nekih stvari koje bolje idu uz žuti nego uz beli šećer. Recimo, mnogima je kafa tako ukusnija – kao da pijete kafu s malo karamele. Dakle, bez preterivanja – i uživajte!

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • N. N.

    Je l’ ovaj tekst prevod, ili ga je sačinio neko ko živi u Srbijici? U Srbiji nema proizvođača šećera od šećerne trske, koliko ja znam. „Žuti šećer’ se ne dobija od šećerne trske, već od šećerne repe. U zemljama gde se proizvodi/koristi šećer od trske, takav šećer zove se „brown suger“ – braon šećer.

Ostavite komentar