Žuti šećer bolji od belog?

Kada se priča o tome šta je zdrava hrana, možete da čujete mnogo različitih mišljenja. Neka od njih su sasvim tačna, ali postoje i poluistine, kao i pričice koje će raširiti proizvođači određene vrste hrane da bi bolje prodali svoj proizvod. A ne možete uvek znati šta je tačno. Recimo, priča o šećeru – najčešće se govori da je beli šećer štetan i da bi umesto njega trebalo konzumirati žuti. Koliko je to zaista tačno?

Ne baš. Jeste, priča se da ono što je belo treba izbaciti iz ishrane – misli se na beli šećer, beli pirinač (umesto njega treba jesti smeđi, integralni), beli hleb (zdraviji je crni), ali između belog i žutog šećera nema mnogo razlike. Žuti šećer zanimljivije izgleda i zbog tog izgleda može da deluje zdravije, ali nije stvar u izgledu. Kad je o hrani reč, stvar je u sastavu – a beli i žuti šećer se po sastavu skoro i ne razlikuju.

Beli šećer se proizvodi od šećerne repe, dok se žuti šećer proizvodi od šećerne trske, ali i jedan i drugi se većinom sastoje od saharoze. Saharoza je štetna u preteranim količinama, kao što je štetno kada se prejedete slatkiša, i biće štetna kakvog god da je porekla.

Neki ljudi će dati prednost žutom šećeru jer im lepše izgleda i jer im je ukusniji (pošto je karamelizovan). U tom smislu, sasvim je u redu i ako se vama žuti šećer dopada više nego beli – samo nemojte da se zavaravate da je od belog i zdraviji, a naročito nemojte da se zavaravate da možete, bez ikakvih negativnih posledica, da ga tamanite u neograničenim količinama. To što ubrzo nećete moći da uđete u omiljene farmerke pokazaće vam koliko grešite.

Sad, ako ćete žuti šećer konsumirati u umerenim količinama, to je već druga priča; ima nekih stvari koje bolje idu uz žuti nego uz beli šećer. Recimo, mnogima je kafa tako ukusnija – kao da pijete kafu s malo karamele. Dakle, bez preterivanja – i uživajte!

One Comment

  • N. N.

    Je l’ ovaj tekst prevod, ili ga je sačinio neko ko živi u Srbijici? U Srbiji nema proizvođača šećera od šećerne trske, koliko ja znam. “Žuti šećer’ se ne dobija od šećerne trske, već od šećerne repe. U zemljama gde se proizvodi/koristi šećer od trske, takav šećer zove se “brown suger” – braon šećer.

Ostavite komentar

Misli poznatih

U panici čovek trči sam u krugovima; u radosti združuje ruke s ostalima i zajedno plešu u krugu.

Hju Oden,  američki pesnik (1907-1973)

Još misli poznatih...

Da li ste znali

Badminton, vrsta tenisa koji se igra lakim reketom i "pernatom" lopticom, došao je u Englesku iz Indije, gde je od davnina poznat pod imenom poona. Igru je u Englesku donela grupa oficira koji su došli na odsustvo iz Indije, a prvi put je igrana 1873. godine na imanju vojvode od Bofora koje se zvalo Badminton.

Još zanimljivosti...

Vicevi

Kako se zove plavuša na fakultetu?
- Posetilac!

Još viceva...

Na današnji dan

331. p. n. e. - Aleksandar Veliki porazio je persijskog cara Darija u bici kod Gaugamele, antičkog naselja u...

Još događaja...

Horoskop

Vaga

Pošto imate osećaj da se okolina prema vama ponaša svirepo, želite da uzvratite istom merom. Morate razraditi taktiku, jer je današnji problem ozbiljniji nego što pretpostavljate. U odnosima sa suprotni...